Un tsunami provocat de un vulcan subacvatic declanşează evacuări în masă în Tonga [video]

Vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai
Vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai (captură foto web)

Un tsunami declanşat de erupţia subacvatică a vulcanului Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai a provocat pagube materiale grave populaţiilor aflate în prima linie de plaje din Regatul Tonga, precum şi declararea unor avertizări de tsunami şi valuri înalte în întreaga regiune a Pacificului, fără a fi raportate victime până în prezent.

Serviciul meteorologic din Tonga a emis o avertizare la nivelul întregii Tonga în jurul orei 15:30 (ora locală), după ce a confirmat apariţia unui tsunami de 1,2 metri care se apropia de capitala Nuku'alofa.

Cenuşa expulzată de vulcanul situat la aproximativ 30 de kilometri sud-est de insula Fonuafo'ou, a atins 20 de kilometri înălţime, iar explozia, vizibilă clar din spaţiu, a fost însoţită de un cutremur cu magnitudinea preliminară de 4,0, potrivit United States Geological Survey (USGS).

Autorităţile au emis un ordin de evacuare imediată a populaţiilor de pe coastă înainte ca primele inundaţii să înceapă să afecteze locuinţele cele mai apropiate de apă, potrivit New Zealand Times, dar situaţia la faţa locului rămâne incertă, întrucât comunicaţiile sunt în prezent întrerupte.

Site-ul Island Business a relatat că regele Tupou VI a fost evacuat din Palatul Regal înainte ca inundaţiile să ajungă în capitală. Monarhul a fost mutat într-o vilă din Mata Ki Eua, în timp ce locuitorii s-au mutat pe un teren mai înalt.

Erupţia vulcanului este a doua în ultimele zile, a declarat pentru New Zealand Herald expertul în tsunami Andrew Gissing, şeful Risk Frontiers, după cea de vineri. Cu toate acestea, "aceasta pare a fi mult mai mare" şi o nouă trezire după o anumită activitate în ultimele zile din decembrie şi în prima săptămână din ianuarie.

Concentraţia de cenuşă, lapili şi particule de gheaţă a generat o cantitate ridicată de electricitate statică, ceea ce a dus la 191.300 de descărcări electrice în aproape 24 de ore, informează situl meteoweb.eu.

Ţările din regiune se află, de asemenea, în stare de alertă după ce o altă maree puternică a lovit plajele din Vanualevu, în Fiji, unde a fost emisă o alertă temporară de tsunami, la fel ca în Vanuatu. Statul Şamoa Americană a emis, de asemenea, o alertă de tsunami, care a fost în cele din urmă anulată.

În Fiji, procurorul general, Aiyaz Sayed-Khaiyum, a raportat că autorităţile monitorizează calitatea aerului şi au ordonat deschiderea unor centre de evacuare. Oamenii ar trebui să se mute pe terenuri mai înalte, dacă este necesar, şi să evite zona de coastă.

"Ca măsură de precauţie, oamenii sunt sfătuiţi să acopere toate rezervoarele de apă pe care le-ar putea avea în casele lor şi să rămână în casă în cazul sosirii ploilor acide", a spus el.

Protecţia Civilă din Noua Zeelandă se aşteaptă, de asemenea, ca "zonele de pe coasta de nord şi est a Insulei de Nord şi a Insulelor Chatham să se confrunte cu curenţi neobişnuit de puternici şi valuri imprevizibile".

Între timp, guvernul federal australian a emis o alertă parţială de tsunami pentru coastele din New South Wales şi Queensland, precum şi pentru părţi din Victoria, Tasmania şi Norfolk Island, şi "monitorizează situaţia şi "este pregătit să ofere sprijin Regatului Tonga dacă i se va solicita", potrivit unui comunicat preluat de postul australian ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură