Vocea stăpânului lor

Ce ar putea avea în comun lucruri aparent disparate precum: jignirea preşedintelui Consiliului European, noi baze militare în Tiraspol şi o navă chineză în portul Constanţa? Aparent nimic. Dar dacă la acestea trei mai adăugăm Vocea Rusiei, declaraţiile lui Marga şi Iliescu, şi noua idee a lui Putin de a forma o uniune euroasiatică, s-ar putea să avem o altă perspectivă.
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
L.M.
02.08.2012

Ce ar putea avea în comun lucruri aparent disparate precum: jignirea preşedintelui Consiliului European, noi baze militare în Tiraspol şi o navă chineză în portul Constanţa? Aparent nimic. Dar dacă la acestea trei mai adăugăm Vocea Rusiei, declaraţiile lui Marga şi Iliescu, şi noua idee a lui Putin de a forma o uniune euroasiatică, s-ar putea să avem o altă perspectivă.

­Sub ochii speriaţi ai Europei şi Americii, lucrurile în România post-suspendată sunt departe de a se aşeza într-un curs firesc.

La adăpostul confuziei create, nepăsător faţă de oscilaţiile economice internaţionale şi pericolul intrării într-o nouă recesiune, guvernul USL surprinde zilnic. Dar acţiunile sale, deşi par confuze, nu sunt de fapt nici greşeli, nici bâlbâieli, nici incompetenţă, ci o gherilă politică urzită după o strategie bine gândită.

Oricât de neclară şi tărăgănată ar încerca USL să facă situaţia, nu putem să nu observăm două tipare de reacţii oficiale foarte diferite: cele faţă de NATO/Europa şi cele faţă de Rusia.

Există un comportament sistematic vis a vis de Europa: ”enervările” lui Ponta faţă de Angela Merkel, jignirile aduse lui José Barroso, sau ieşirea lui Ion Iliescu faţă de afirmaţiile ambasadorului american - sunt parcă dictate. Au acelaşi caracter băţos şi plin de mojicie. Sunt ele doar contra-atacuri la persoană sau o exprimare a unei poziţii faţă de Europa a noului regim impus cu sila de Parlament? De ce şi-ar permite o ţară din estul post-comunist, fără putere economică, să-şi pericliteze poziţia, fragilă oricum, prin insolenţe gratuite dacă nu s-ar baza pe un spate asigurat din altă parte? Şi care ar fi această parte?

Agresivitatea guvernanţilor români la sugestiile echilibrate ale liderilor europeni naşte semne de întrebare. Chiar dacă are puncte de vedere diferite, USL şi-ar putea transmite mesajul de dezacord în aceeaşi manieră, pe un ton reţinut dar ferm şi convingător.

De ce afişează această atitudine în mod repetat, ostentativ? Unul dintre motive ar fi prostia - eventual combinată cu agresivitatea caracteristică. Celălalt - că ar încerca să scoată România din Europa, aşa cum a făcut-o şi Iliescu în 90.

Pe de altă parte avem Vocea Rusiei, portavocea pe unde scurte a Kremlinului. Nu se încurcă cu mofturi aristocratice precum Europa. Iar când trasează reţete pentru ca USL să-l poată debarca pe Băsescu, nimeni nu ţipă. Nu se dă după delicateţuri de limbaj ci o ”spune” direct, iar mesajul sună ca o declaraţie de dragoste însoţită de un kalaşnikov rece la tâmplă. Sau ca un ordin cu executare imediată. Pe care preşedintele de onoare PSD sare imediat să-l execute, trimiţând scrisori despre democraţie Curţii Constituţionale.

Pe lângă planul de acţiune trasat politicienilor USL, Vocea Rusiei mai trâmbiţează şi despre ”pericolul românesc” şi ”scopul” ascuns al lui Traian Băsescu cu Moldova.

Dar putem sta liniştiţi. Ministrul român de externe, are şi el un plan. Are totul pregătit să dovedească legitimitatea acestui haos. În acest scop va pregăti un ”desant”. Şi ca să înţeleagă toată lumea că e vorba de o figură de stil şi nu de ”trupe paraşutate sau debarcate în spatele frontului inamic în vederea îndeplinirii unor misiuni de luptă”, conform definiţiei din Dex, el explică că este vorba despre un desant ”cu braţele şi cu genţile şi cu argumentele şi cu hârtiile”, prin toate capitalele europene. Ca să nu mai spună ele că la Bucureşti s-a dat o lovitură de stat ilegală şi să nu-l mai aştepte după un referendum de demitere tot pe preşedintele suspendat. Mai ales că Europa n-a înţeles încă (ce greu se înţeleg acolo democraţiile originale...) cum are loc ”o anume reconfigurare democratică a scenei politice” sub USL.

În sfârşit, planul USL de îmbrobodire e stufos. Ţinând cont şi de amânarea deciziei Curţii Constituţionale devine mai clar că e vorba de o strategie.

Dar nu Europa e luată în calcul aici - nimeni din USL n-a avut vreo clipire la declaraţia socialistului Swoboda, colegul de partid al premierului român, care a spus că Traian Băsescu are tot dreptul legal să se întoarcă acum la Cotroceni.

Alta este Vocea de care ascultă cei din USL. O Voce total diferită de cea a Europei care vorbeşte despre reconciliere democratică. USL ascultă de vocea care îi îndeamnă să nu se oprească şi să ducă până la capăt misiunea pe care o au. Vocea stăpânului lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor