Vocea societăţii civile se aude: Gigel Ştirbu vrea să se implice în salvarea patrimoniului

Palatul Cotroceni. În imagine, Gigel Sorinel Ştirbu, la depunerea jurământului pentru funcţia de ministrul Culturii (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.02.2014

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu a informat miercuri, printr-un comunicat de presă, că îşi propune să se implice în protejarea şi conservarea patrimoniului cultural. Comunicatul ministrului liberal numit în funcţie în luna decembrie a anului 2013 vine ca reacţie la conferinţa de presă organizată miercuri de asociaţiile ProDoMo, Pro Patrimonio şi Salvaţi Bucureştiul, în cadrul căreia a fost prezentată rezoluţia prin care ICOMOS, organismul UNESCO pentru patrimoniul construit la nivel mondial, le cere autorităţilor române să oprească distrugerea patrimoniului arhitectural al oraşului Bucureşti.

”Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, are determinarea şi voinţa politică de a lua toate măsurile necesare pentru protejarea şi conservarea patrimoniului cultural. Gigel Ştirbu are în vedere situaţia patrimoniului la nivelul întregii ţări, nu numai cea de la nivelul oraşului Bucureşti." îşi face cunoscută poziţia Ministrul Ştirbu, printr-un comunicat de presă remis miercuri seara de Ministerul Culturii.

Reamintim că miercuri, ProDoMo, Pro Patrimonio şi Salvaţi Bucureştiul au ridicat în cadrul conferinţei de presă pe tema rezoluţiei ICOMOS, problema lipsei de implicare a Ministerului Culturii în salvarea patrimoniului arhitectural al Capitalei. Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul a informat că din 2010 şi până în prezent, le-a cerut tuturor miniştrilor culturii să modifice legea 522 (legea privind protejarea monumentelor), a explicat şi chiar a prezentat, în aprilie 2010 un proiect de modificare a acestei legi. La momentul respectiv, Ministerul Culturii i-a comunicat că nu este oportun să se modifice legea, căci Codul Patrimoniului va fi adoptat în două luni. În cei patru ani care au trecut, Nicuşor Dan a mai auzit acest răspuns de cel puţin 10 ori, de la toţi miniştrii care s-au succedat. Între timp, demolările în Bucureşti au continuat.

"Codul Patrimoniului este una dintre priorităţile Ministrului Culturii, Gigel Ştirbu. Odată cu votarea acestuia multe dintre problemele patrimoniului, care trenează de mai mult timp, vor putea fi rezolvate", răspunde Ministrul Culturii problemei ridicate de Nicuşor Dan.

"Ministrul Culturii este conştient de importanţa unei susţineri largi din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a autorităţilor locale pentru rezolvarea problemelor legate de patrimoniu. În acest sens, domnia sa a iniţiat o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai ONG-urilor. Astfel, în urmă cu două săptămâni, Ministrul Culturii a avut o întrevedere cu Sergiu Nistor, preşedinte ICOMOS România. Aceştia au decis, de comun acord, prezentarea spre dezbatere publică a proiectului noului Cod al Patrimoniului" se mai specifică în comunicat.

Gigel Ştirbu mai informează că în perioada imediat următoare se va întâlni cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu iar patrimoniul cultural din Bucureşti va fi unul dintre cele mai importante subiecte pe agenda discuţiilor.

De asemnea, Ministrul mai informează că de la începutul mandatului său de ministru nu a primit nicio sesizare concretă referitoare la patrimoniul cultural iar problemele semnalate de ONG-uri sunt anterioare mandatului său.

"Există, însă, anumite probleme care au apărut ca urmare a unor avize date în anii anteriori. Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, este în cunoştinţă de cauză cu privire la acestea, şi se implică, în mod responsabil, prin toate mijloacele legale în vederea rezolvării cât mai grabnice” îşi încheie Ministrul comunicatul de presă.

Reamintim că în urma sesizării Asociaţiei ProDoMo, care a prezentat raportul "Patrimoniul Bucureştiului 2008 - 2012, Pericol de demolare", Comitetul Internaţional al Oraşelor şi Satelor istorice (CVVIH- ICOMOS), întrunit în septembrie la Budapesta, a adoptat o rezoluţie prin care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la distrugerea patrimoniului istoric al oraşului Bucureşti şi a recomandat ICOMOS să ceară autorităţilor române să oprească demolările, să protejeze patrimoniul şi să elaboreze o strategie de salvare a identităţii istorice şi culturale a Bucureştiului.

În consecinţă, ICOMOS va trimite rezoluţia prin care cere salvarea monumentelor către toate instituţiile care au sau pot avea un rol în păstrarea patrimoniului şi identităţii culturale a Capitalei României. Rezoluţia va ajunge la Administraţia Prezidenţială, la premierul Ponta, la Ministerul Culturii, la Comisiile pentru cultură din Parlament, la Primărie etc.

ICOMOS este o asociaţie profesională non-guvernamentală care funcţionează la nivel planetar, fiind formată din experţi de renume mondial în urbanism, arheologie, arhitectură, protecţia patrimoniului, restaurare, istorie, antropologie etc. ICOMOS are 11.000 de membri, iar aceşti membri sunt cei mai buni în materie de expertiză a patrimoniului. Deciziile UNESCO cu privire la patrimoniul arhitectural mondial sunt toate fundamentate pe expertiza şi recomandările ICOMOS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor