Vlad Gribincea: Nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum pentru demiterea preşedintei cu cea mai mare popularitate politică
alte articole
Cei mai mulţi politicieni şi experţi în drept o critică pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi consideră că a greşit înaintând-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de prim-ministru, neţinând cont de celelalte două propuneri, de cea a lui Andrei Năstase din partea Platformei DA şi de cea a Marianei Durleşteanu din partea majorităţii PSRM-ŞOR-Pentru Moldova, motiv pentru care ar putea fi suspendată.
În context, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a punctat că nu crede se va ajunge până la suspendarea preşedintelui Sandu, bătălia fiind prea mare din punct de vedere politic. Mai mult decât atât, în opinia acestuia, avantajat de suspendare şi realegere prin referendum „e doar preşedintele Sandu”.
Deşi este membru al majorităţii care a înaintat-o pe Durleşteanu la funcţia de premier, deputatul Sergiu Sîrbu îi dă dreptate preşedintelui CRJM.
„Din punct de vedere juridic este un proces extrem de rigid. Pentru suspendare trebuie să avem cel puţin 2/3 din voturi în Parlament, lucru care este foarte complicat, nu mai vorbesc de însăşi procedura de demitere prin referendum, întrucât pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să voteze pentru ea (Maia Sandu n.r) cel puţin cu unu mai mult decât au votat în alegeri”, a declarat Sîrbu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În context, Vladislav Gribincea a ţinut să explice că „suspendarea preşedintelui înseamnă vot în Parlament şi referendum cu privire la demiterea preşedintelui. În conjunctura politică actuală eu nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum pentru demiterea preşedintelui, în primul rând fiindcă ea are cea mai mare popularitate politică, iar a doua alegerile tocmai s-au finalizat, şi trei trebuie să existe o consecinţă logică în cazul în care votul politic este că nu, preşedintele nu trebuie demis, ceea ce este motiv pentru anticipate”.
De asemenea, directorul CRJM a ţinut să menţioneze că ceea ce se întâmplă pe scena politică de la Chişinău nu este decât o luptă politică între preşedinte şi Parlament şi mărul discordiei sunt alegerile anticipate. Astfel, discuţiile care se poartă în prezent sunt în legătură cu faptul dacă avem alegeri anticipate şi când, unele partide vor mai repede, altele poate nu chiar atât de repede, a punctat juristul.
„Care este scopul învestirii Guvernului? Scopul învestirii Guvernului este de a asigura o bună guvernare a ţării, adică nu doar ridici mâna pentru acel Guvern, ci şi aprobi programul de guvernare şi garantezi că vei susţine activitatea acelui Guvern o anumită perioadă de timp aşa încât el să guverneze. Preşedintele ţării, conform Constituţiei RM, nu poate iniţia din proprie iniţiativă dizolvarea Parlamentului.
Întrebarea care, cred eu, o să fie crucial decisă la Curtea Constituţională va fi legată de existenţa cu adevărat a unui vot de încredere pentru un Guvern şi un program de guvernare atunci când cea mai mare grupare politică care a semnat pentru Durleşteanu spune că nu, de fapt, nu susţine un program de guvernare ci învestirea Guvernului ca pe urma să mergem la anticipate”, a subliniat Vlad Gribincea.