Investigaţie TV8: Garanţii foarte generoase pentru judecători. Se pensionează la 50 de ani şi ridică peste 50 mii lei, pensie şi salariu
alte articole
În timp ce marea majoritate a pensionarilor din Republica Moldova beneficiază de o pensie care nu le permite să ducă o viaţă măcar la limita minimului de existenţă, există un număr de pensionari, care fac parte din sistemul judiciar şi care primesc o pensie de 10 ori mai mare, problemă considerată de deputatul PAS Dan Perciun, ca fiind una morală.
„Pe lângă asta se mai şi pensionează la 50 de ani şi plus că sistemul judecătoresc este putred de corupt, bineînţeles că asta este o mare problemă morală”, a punctat Perciun, adăugând că pensia minimă în Republica Moldova constituie în jur de 1200 lei.
„Am 21 de ani lucraţi după pensie. Trebuia să-mi dubleze şi mie pensia, dar mi s-a spus că trebuie să mai aştept trei ani”, a declarat Pavel Bacali pentru TV8, cel care a activat în calitate de profesor de matematică şi fizică, având un stagiu de muncă de 65 ani şi o pensie de 3000 de lei.
Pe de altă parte, Ion Muruianu este un judecător din Republica Moldova care activează în sistem de 31 de ani şi care pe lângă salariul de judecător la Curtea de Apel Chişinău mai primeşte şi o pensie de 29 mii lei.
„Muruianu nu este singurul pensionar de lux din sistemul judecătoresc. Astăzi Republica Moldova are 283 de judecători şi procurori care primesc pensii mai mari de 20 mii lei. Dintre aceştia 9 au pensii care depăşesc 30 mii lei. Mulţi dintre ei continuă să activeze în sistem, iar pe parcursul anilor, pe măsură ce cresc salariile judecătorilor şi procurorilor, aceştia solicită recalcularea pensiilor, reieşind din formula prevăzută de lege – 80% din salariul majorat. O fac în judecată, şi de fiecare dată, colegii lor judecători le dau câştig de cauză”, se arată într-o investigaţie TV8.
Astfel, potrivit reporterilor TV8, la finele anului trecut, trei judecători de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi Curtea de Apel Chişinău au obţinut câştig de cauză pentru recalcularea pensiei. Magistraţii s-au ales cu pensii de peste 20 mii lei (echivalentul a 1000 euro n.r.), după ce au atacat în instanţă Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) cerând majorări în funcţie de salariile actuale ale judecătorilor.
Cei trei magistraţi sunt Tamara Chişca-Doneva (CSJ), Anatolie Minciună şi Anatol Pahopol de la Curtea de Apel. Mai mult decât atât, Tamara Chişca-Doneva a fost preşedinta completelor de judecată care au examinat dosarele de recalculare a pensiilor pentru Pahopol şi Minciună. CSJ a decis să respingă recursurile CNAS, obligând astfel instituţia să recalculeze pensiile celor doi judecători din salariul actual de funcţie şi chiar să le achite sumele ratate începând cu 2015.
„Un caz mai deosebit este cel al judecătorului Curţii de Apel Chişinău, Ion Muruianu. Acesta a cerut CNAS să-i recalculeze pensia, nu în baza salariului actual pe care îl ridică de la Curtea de Apel, ci în baza salariului de preşedinte al CSJ, motivând că în 2017, când a început să primească pensia, se afla la conducerea CSJ. Muruianu a fost demis de la conducerea CSJ şi transferat la Curtea de Apel după ce a numit jurnaliştii câini turbaţi”, se mai arată în investigaţie.
Astfel la 8 iulie 2020, instanţa superioară a emis o decizie în favoarea lui Muruianu şi a obligat CNAS să-i achite acestuia pensia calculată din salariul de preşedinte CSJ, ceea ce constituie peste 29 mii lei. Mai mult decât atât, magistratul va beneficia şi de suma ratată pentru anii precedenţi – 223 mii lei.
De menţionat este faptul că potrivit legislaţiei moldoveneşti, de pensii recalculate se bucură nu doar judecătorii, dar şi procurorii, astfel că în familiile în care ambii soţi activează în domeniul justiţiei sumele primite de la stat sunt enorme, a precizat TV8.
Tot la finele anului trecut, a mai fost emisă o decizie la Curtea de Apel în cazul magistratului CSJ Anatolie Ţurcan care a câştigat procesul împotriva CNAS, preşedinte al completului fiind Anatolie Minciună. Potrivit TV8, Ţurcan s-a plâns în instanţă că primeşte o pensie de numai 13.520 lei şi CNAS refuză să i-o recalculeze în baza salariului pe care îl ridică în prezent. CSJ i-a făcut dreptate lui Ţurcan şi a decis ca magistratul să ridice o pensie de două ori mai mare - 26 mii lei. În total Anatolie Ţurcan beneficiază de la stat de peste 58 mii lei, pensie şi salariu.
„Eu sunt ultimul pensionar din CSJ, care s-a adresat în instanţă vizavi de CNAS. Dacă nu mă adresam, avea lumea să râdă de mine, Avea să zică că ori sunt prost, ori sunt prea bogat şi nu cer pensia care legal mi se cuvine”, a declarat Ţurcan.
Potrivit preşedintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, această prevedere care permitea judecătorilor în funcţie să primească şi pensia după 50 de ani, a fost abrogată cu câţiva ani în urmă. Acum nu mai este posibil ca judecătorii să primească şi salariu şi pensie, dar judecătorii care şi-au stabilit această pensie până la modificarea legislaţiei, primesc şi salariu şi pensia.
„E normal ca atunci când legea le oferea un drept social, oricine era în acea funcţie şi putea beneficia, a încercat să se folosească. Aici sunt două probleme, una constă în cât de echitabilă este legea care permitea garanţii foarte generoase pentru judecători cu pensii de 20 mii lei şi a doua constă în cât de etic este pentru judecători să ceară recalcularea pensiilor şi aşa mari, discuţii care sunt despre chestiuni etice şi nu ilegalităţi”, a declarat Gribincea în acest context.
La rândul său, şefa Direcţiei Juridice CNAS, Tatiana Casapu, a explicat că legea 60 prevede că judecătorii care beneficiază de plata pensiei, dar continuă să activeze în funcţia de judecător vor primi pensia în mărime stabilită până la intrarea în vigoare a legii.
Respectiv, această normă prevede că judecătorii care continuă să activeze nu au dreptul la recalcularea pensiei, astfel că această categorie de beneficiari se adresează în instanţă de judecată, iar CNAS nu se poate expune pe deciziile instanţei de judecată.
Deputatul Dan Perciun, a mai specificat că dincolo de privilegiile privind salariile mari şi pensiile, judecătorii mai beneficiază şi de o indemnizaţie care ajunge la 400 mii lei, „practic te-ai pensionat şi ai luat 20 mii euro de la stat – un beneficiu absolut incredibil. Noi am propus să-l eliminăm, Ministerul nu a susţinut”.
Pentru achitarea pensiilor judecătorilor şi procurorilor, în anul curent au fost prevăzute în buget peste 119 milioane lei – peste 74 milioane pentru magistraţi şi aproape 45 milioane pentru procurori, se mai arată în investigaţie.