Dosarul Şor, suspendat. Vlad Gribincea: Dacă judecătorii ar fi vrut, dosarul ar fi mers înainte
alte articole
Dosarul liderului Partidului Politic ŞOR, Ilan Şor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost suspendat luni, 21 decembrie, de către Curte de Apel Cahul până la pronunţarea de către Curtea Constituţională asupra excepţiei de neconstituţionalitate înaintată de către avocaţii acestuia. De menţionat este faptul că acest dosar se află la Curtea de Apel Cahul începând cu anul 2017 şi nu se întâmplă nimic cu el acolo, fiind amânate peste 40 de şedinţe.
În acest context, fostul director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Cristina Ţărnă, a punctat că atunci când se vor epuiza toate ideile la nivelul Curţii de Apel Cahul, vor cere strămutarea dosarului la o altă Curte de Apel, în Moldova sunt cinci, şi vor relua hora de la început. Mai mult decât atât, în opinia acesteia, Şor a făcut odată declaraţii, iar dacă va fi nevoie o poate face din nou.
„El a scuturat cu nişte genţi în adresa diferitor politicieni, după care nu au mai apărut nici genţile nici dezvăluirile, dar a dat de înţeles că ar avea eventual probe. Să nu uităm, în cazul Filat, anumite înregistrări video au fost făcute în locuinţa lui Şor. Eu nu exclud că Şor mai are nişte înregistrări la activ cu care poate foarte bine să şantajeze politicul care controlează justiţia, aparent. Dosarul Şor a devenit elementul de stabilitate în justiţie”, a declarat fostul director adjunct al CNA în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
La rândul său, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a punctat că într-un caz obişnuit nu s-ar face aşa ceva, întrucât avocaţii fie ar fi scoşi din dosar, fie ar fi luat amenzi la fiecare şedinţă şi procesul ar fi continuat mai departe.
„Când e vorba de amânări, de fapt, e vorba de discreţia judecătorului în cele mai multe cazuri. Dacă judecătorii ar fi vrut, dosarul ar fi mers înainte. Excepţia aceasta de neconstituţionalitate vine după mai mult de doi ani de zile de când dosarul se află în instanţă. Clar că e tergiversare”, a subliniat Gribincea.
Cât despre faptul că unul dintre cei trei judecători în dosarul Şor urmează să primească acceptul Consiliului Superior al Magistraturii de a pleca sau nu la pensie, preşedintele CRJM a menţionat că în cazul în care dânsa pleacă, tot procesul trebuie reluat de la zero în faţa aceleiaşi instanţe, cu noul judecător care va fi numit în loc.
Dosarul va putea continua doar dacă judecătorul va dori să rămână, însă nu poate fi obligat să rămână, consideră Vlad Gribincea, adăugând totodată că „judecătorul nu va dori să stea încă vreo 3 ani pe acest dosar, întrucât acestea sunt estimările”.
De asemenea, preşedintele CRJM a adăugat că Ilan Şor nu a fost condamnat pentru că a sustras bani de la Bancă, ci pentru că ar fi gestionat prost Banca şi că i-a cauzat prejudicii, iar el nu a obţinut niciun bănuţ din toată chestia asta. „Dar de unde sunt banii pe care i-a dat lui Platon, lui Filat?”, se întreabă retoric Gribincea.
„Eu nu am văzut dosarul, dar am văzut amânări de câte 2,3,4 luni de zile. Pe dosare penale aşa ceva nu se întâmplă. Dacă eu intru într-un dosar astăzi, judecătorul îmi fixează 5-6 şedinţe consecutive, cât el estimează că o să dureze dosarul, nu se amână pe 3-4 luni de zile. În opinia mea personală, judecătorii se tem. Eu nu cred că judecătorii au fost mituiţi.
Judecătorii în Republica Moldova mereu ştiau că au luat bătaie de la politicieni, fie în procesul de promovare, fie la reconfirmarea în funcţie şi mai ales acum când dl Şor este la guvernare, de facto, ei se gândesc „ok, înseamnă că mizele sunt şi mai mari”. Eu cred că dacă judecătorii erau independenţi, noi nu aveam situaţia în dosarul Şor, pe care o avem acum”, a concluzionat Vlad Gribincea.