Transportatorii de la Chişinău ameninţă cu proteste, cer revizuirea restricţiilor pandemice

În anul 2020 fluxul de pasageri s-a înjumătăţit, iar transportatorii se află în prag de faliment, afirmă Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto.
Protestul transportatorilor de pasageri din Chişinău (facebook.com / Victor Bunescu)
Tatiana Chiriac
17.02.2021

Noile restricţii stabilite de către autorităţile moldovene pentru prevenirea răspândirii virusului Wuhan ce provoacă boala Covid-19 şi care au intrat în vigoare miercuri, 17 februarie, au stârnit critici şi nemulţumiri.

Astfel, transportatorii au cerut revizuirea deciziei de a limita numărul pasagerilor la jumătate din capacitatea de îmbarcare şi au ameninţat autorităţile de la Chişinău cu proteste şi cu sistarea curselor regulate.

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto menţionează într-o scrisoare adresată autorităţilor că în anul 2020 fluxul de pasageri s-a înjumătăţit, iar transportatorii se află în prag de faliment.

De asemenea, din cauza consecinţelor pe care le-a provocat starea de urgenţă şi situaţia epidemiologică, nu au putut fi restabilite peste 15% din cursele regulate naţionale şi peste 70% din cursele internaţionale.

Totodată, pandemia a provocat concedierea a peste 1.000 de angajaţi doar din domeniul transportului rutier de persoane, care şi până la pandemie se confrunta cu un deficit acut de şoferi.

„Cu regret, autorităţile şi, în special, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) sunt rupte de viaţa de zi cu zi şi nu doresc să observe că hotărârile adoptate de ei nu conţin soluţii, dar creează probleme noi, pe lângă cele create de pandemie”, se mai arată în scrisoarea Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Printre noile restricţii adoptate la 15 februarie de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică se numără limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar şi rutier în trafic raional şi interraional la 50% din capacitate, iar în transportul rutier în trafic local şi municipal – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor