Vlad Gribincea despre dosarul Şor: Judecătorii se tem să examineze o astfel de cauză
alte articole
Curtea de Apel Chişinău s-a adresat Curţii Supreme de Justiţie cu privire la strămutarea dosarului primarului de Orhei, Ilan Şor - fost şef al Băncii de Economii, învinuit de escrocherie şi spălare de bani - de unde rezultă, în opinia juristului Vlad Gribincea, că cei 21 de judecători de la Curtea de Apel Chişinău nu pot examina această cauză.
De fapt, a menţionat Gribincea, preşedinte al Centrului pentru Resurse Juridice, la Curtea de Apel Chişinău există circa 60 de judecători şi nimic nu împiedica conducerea Curţii să selecteze alţi trei judecători din ceilalţi 40, care să judece cauza Şor.
În Curtea de Apel Chişinău există aproape 60 de judecători, dintre care 21 sunt specializaţi în cauze penale, ceilalţi fiind specializaţi în alte domenii. Dintre aceştia 21, doar doi pot judeca cauze penale. Nuanţa este că e o practică răspândită ca judecători specializaţi în alte domenii să fie transferaţi pentru a judeca cauze penale.
E o practică răspândită şi conducerea Curţii de Apel Chişinău n-a explicat în niciun fel de ce n-a încercat să ia judecători, spre exemplu, specializaţi în alte domenii, un judecător, de fapt, pentru a fi adăugat celor doi judecători penali compatibili pentru a judeca cauza Şor”, a declarat Vlad Gribincea în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă
Pentru a explica de ce judecătorii evită să examineze dosarul Şor, juristul a ţinut să amintească faptul că dosarul Şor a fost pornit încă în anul 2015, fiind prima cauză penală deschisă, înaintea cauzei Platon sau cauzei Filat. Mai mult decât atât, acesta a specificat că Filat şi Platon deja îşi execută sentinţele penale.
În context, juristul a subliniat că dosarul Şor este unul simpl, întrucât primarul de Orhei „se pare ca şi-a recunoscut vinovăţia”, însă se tergiversează prin instanţe în mod intenţionat. Ba a fost trimisă în instanţă mai târziu, ba a fost examinată într-o perioadă mai lungă de timp, ba traducătorii n-au putut să traducă hotărârea la timp, iar acum „vedem că judecătorii Curţii de Apel Chişinău nu vor să examineze cauza. Lucrurile astea puse cap la cap, unui observator bine informat şi cu bună-credinţă chiar îi permite să-şi facă concluzii că e ceva strâmb la mijloc”.
Eu cred că judecătorii se tem să examineze o astfel de cauză. Şi acest lucru nu este valabil doar în privinţa cauzei Şor, acest lucru fiind văzut şi în privinţa cauzei Filat, şi a cauzei Platon, şi a altor cauze sensibile din punct de vedere politic. Foarte mulţi judecători se abţineau de la judecarea cauzelor. E un indicator foarte clar că judecătorii nu sunt pe deplin independenţi în această ţară”, a conchis Vlad Gribincea.