Vladislav Gribincea: Sistemul judecătoresc din Moldova este cuprins de o frică enormă
alte articole
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Vladislav Gribincea susţine că judecătorii din Republica Moldova nu ar fi independenţi, iar în sistem există o frică enormă de apariţia problemelor în cazul soluţiilor adoptate ce nu vor fi pe placul guvernării. Exemplul clasic ar fi cele întâmplate cu judecătorii care au dat asemenea hotărâri şi s-au pomenit hărţuiţi cu dosare penale, Consiliul Superior al Magistraturii fiind cel care a dat undă verde unor astfel de investigaţii.
„Eu sunt sigur că, cu uşile închise, o să vă spună tranşant ce se întâmplă în sistem. Există o frică enormă că mâine vor fi ei următorii. Această frică nu poate să fie compatibilă cu independenţa justiţiei şi echitatea procedurilor, atunci când este vorba de interesele guvernării. Şi dacă o să încercaţi să analizaţi câte soluţii, în ultimul an de zile, Curtea Supremă de Justiţie a dat în defavoarea guvernării – nu prea sunt. Nu e posibil aşa ceva. Orice guvernare greşeşte”, a declarat Gribincea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
În opinia preşedintelui CRJM, dacă judecătorii înşişi nu vor lupta pentru independenţa lor, nu există mari şanse ca ei să devină mai independenţi. În pofida oricărei presiuni din afară, din societatea civilă sau din altă parte. „Toţi judecătorii se plâng seara la bucătărie şi destul de des. E din cauză că nimeni nu are suficient curaj să se unească şi să se opună regulilor, pentru că au văzut ce s-a întâmplat cu ceilalţi. Şi eu cred că exemplul celor doi judecători care au fost puşi sub urmărire penală pentru nişte hotărâri în opinia mea corecte, legale a fost un semnal transmis celorlalţi – nu opuneţi rezistenţă!”
Expertul CRJM punctează că politicienii din R. Moldova consideră că politica se face pentru un control total asupra societăţii, inclusiv asupra judecătorilor. Şi această percepţie nu şi-o schimbă, uitând toţi că într-o bună zi ajung în opoziţie şi când ajung în opoziţie se vaită că le este foarte rău. „Da, le este foarte rău fiindcă manipulează cu justiţia. Şi, hai s-o spunem tranşant, aşa şi este.”
În context, Gribincea precizează că judecătorii sunt cei care trebuie să dea peste mână Executivului şi Legislativului când acestea două o iau razna. Iar dacă judecătorii nu dau peste mână, inevitabil există o tentaţie foarte mare de a merge în extreme. „În conjunctura actuală - şi o spun sincer – eu cred că presiunea care există pe sistem acum este similară cu cea care a fost înainte de 2009.”
Vladislav Gribincea notează că pentru a avea loc o schimbare în sistemul judecătoresc este nevoie în primul rând de voinţă politică şi un suport pentru cei buni din sistem, care sunt foarte mulţi, ca să-şi facă publică viziunea şi ca să lupte pentru independenţa lor din interior, altfel „este foarte greu să speri că judecătorii vor deveni un fel de salvatori ai naţiunii, călăreţi pe cai albi care se vor opune sistemului. Nu, nu este aşa. Da, sunt oameni individuali care îşi asumă foarte multe riscuri. Dar majoritatea nu o fac”.
În concluzie, preşedintele CRJM atenţionează că judecătorii urmează să fie conştiinţa morală a naţiunii. Ei ar trebui să spună foarte des nu doar ceea ce e legal sau ilegal, dar şi ceea ce e bine sau prost, dar atâta timp cât există judecători promovaţi în raport cu ce se doreşte şi nu după merit, sistemul continuă să fie afectat de corupţie, lipsa curajului judecătorilor şi pregătirea profesională slabă. Din aceste motive percepţia din afară este că judecătorii decid în funcţie de confortul propriu şi de riscurile pentru ei şi nu în funcţie de ceea ce este corect. „Impresia este că nimeni nu rezistă presiunilor politicienilor. Impresia este că de fapt soluţiile judecătorilor nu se iau în camera de consiliu, ci undeva în altă parte.”