Europa marchează o cotitură în construirea imaginii sale externe
alte articole
Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a străbătut jumătate de mapamond în ultimii trei ani - Geneva, Istanbul, Bagdad, Moscova şi Almatî - pentru a pune la punct cel mai mare succes al său diplomatic: îngheţarea programului nuclear al Iranului. Acest episod marcheză o cotitură în construirea imaginii externe a UE, dornică de reuşite care să-i definească protagonismul internaţional, notează marţi ziarul El Pais.
A fost nevoie de 11 runde intense de negocieri până s-a ajuns la cea definitivă, care a culminat la Geneva cu primul angajament ferm al Iranului de a renunţa la calea ce duce spre producerea bombei nucleare. Diplomaţia europeană, atât de lipsită de realizări până la această dată, a reuşit prin acest succes să-şi depăşească sfera de influenţă şi să facă posibil un acord care schimbă echilibrul de forţe în Orientul Mijlociu.
Adevărul este că acordul nu ar fi intervenit fără două elemente fundamentale: schimbarea guvernului iranian şi voinţa fermă a preşedintelui american Barack Obama. Pentru a apropia însă poziţiile şi a convinge toate părţile de avantajele unui text foarte ambiguu a fost fundamentală intervenţia şefei diplomaţiei europene, au dat asigurări surse comunitare. Catherine Ashton ştia de canalul secret pe care l-au menţinut de mai mulţi ani Iranul şi SUA pentru a cimenta acordul. Rolul lui Ashton a fost crucial pentru a spori încrederea şi a reuni viziunile atât de diferite ale celor şase puteri aşezate la masă cu Iranul: SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China (membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU) plus Germania.
Această capacitate de mediere a fost esenţială şi în celelalte două succese pe care şi le poate atribui Ashton pe scena internaţională: reconcilierea dintre Serbia şi Kosovo şi dialogul din Egipt, deşi în acest ultim caz rezultatele au fost mai degrabă dezamăgitoare. 'Nu a reuşit să-i descurajeze pe militari, dar a fost singurul lider occidental care a dialogat cu Fraţii Musulmani şi s-a văzut inclusiv cu preşedintele destituit Mohamed Morsi, notează Rosa Balfour, de la European Policy Centre.
Paradoxal, cel mai mare succes pe plan extern al UE a coincis şi cu cel mai mare eşec al său: îndepărtarea Ucrainei de pe orbita comunitară, pentru a se orienta spre Rusia. Diplomaţia europeană a subestimat şantajul pe care îl poate exercita Moscova şi a dat ca sigură voinţa Ucrainei de a se asocia forului comunitar.
În pofida succeselor incontestabile cu Iranul, lui Ashton îi rămâne un drum lung de parcurs până la transformarea acordului preliminar într-un triumf definitiv. Diplomata britanică va continua să 'piloteze' procesul în următoarele şase luni în care trebuie să se realizeze acordul - exact perioada rămasă pentru a putea culege roadele înainte de alegerile europene din mai 2014.
Surse europene cred că şefa diplomaţiei europene aspiră la o poziţie politică importantă. Ashton nu are însă carisma necesară. 'Mă concentrez asupra muncii şi nu pe partea vizibilă a activităţii mele', obişnuieşte ea să se justifice în faţa colaboratorilor. Catherine Ashton crede că o parte a succesului său se datorează tocmai discreţiei ce o caracterizează. Dar fuga din faţa camerelor de televiziune, până la episodul cu Iranul, i-a creat o reputaţie modestă între cei pe care îi reprezintă: europenii, conchide El Pais.