Putin pune capăt monopolului Gazprom

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
03.12.2013

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite companiilor ruseşti să spargă monopolul pe exporturile de gaze naturale deţinut în prezent de Gazprom, potriviţi unui document publicat luni pe un site guvernamental.

Gazprom va păstra monopolul exportului de gaze naturale transportate prin conducte , dar noua lege le va permite producătorilor ruşi să exporte gaze naturale lichefiate (GPL), pentru care creşterea este în continuă creştere pe pieţele internaţionale.

Piaţa neconcurenţială a gazelor din Rusia a fost criticată în repetate rânduri de UE. Gigantul Gazprom a fost suspectat că abuzează de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele upstream de distribuţie de gaze din state membre aflate în Europa Centrală şi de Est, încălcând legislaţia concurenţei din Uniunea Europeană. Grupul rus era suspectat că a divizat pieţele de gaze prin obstrucţionarea fluxului liber de gaze naturale în statele membre din regiune, că a obstrucţionat "diversificarea" surselor de aprovizionare cu gaze, şi că a impus "preţuri incorecte" prin legarea preţurilor la gaze de cotaţiile petrolului.

Producătorii interni de gaze au devenit o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa tradiţionalei dominaţii Gazprom în ultimii ani, pe măsură ce operaţiunile lor în interiorul Rusiei se fac presiuni pentru a putea exporta GPL.

Legislaţia privind spargerea monopolului Gazprom a fost aprobată săptămâna trecută de Camera Superioară a Parlamentului, iar luni a fost semnată de Putin, conform unui document postat pe site-ul guvernamental pravo.ru

Principalii beneficiari vor fi producătorul independent de gaze Novatek şi gigatul Rosneft, companie deţinută de stat, ambele planificând investiţii în instalaţiile de obţinere a GPL, care va fi exportat, cel mai probabil, înspre piaţa asiatică, în continuă creştere.

Novatek , controlat de miliardarii Gennady Timchenko şi Leonid Mikhelson, este asociată cu companiile CNPC din China şi Total din Franţa, într-un proiect de GNL 20 miliarde dolari în peninsula Yamal. Rosneft planifică să construiască un terminal de GPL în Extremul Orient al Rusiei .

Singura sondă funcţională de gaz petrolifer lichefiat este amplasta în insula Sahalin şi este proprietatea unui consorţiu intre Gazprom şi firma olandezo-engleză Shell.
Noua deschidere arătată de Putin pare a fi mai degrabă reflecţia unei dorinţe de a exploata la maximum resursele naturale ale ţării decât de a face "o concesie" oficialilor de la Bruxelles. Putin vizează piaţa asiatică, în creştere, unde regulile, restricţiile şi reglementările sunt mai puţin stricte decât în spaţiul european. Preşedintele rus îi încurajează pe producătorilor domestici să ă se îndepărteze de pieţe europene şi să dezvolte piaţa asiatică.

Rusia intenţionează- să-şi dubleze cota pe piaţa globală a gazelor naturale lichefiate până în 2020, pornind de la 4,5% în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor