Virusul Wuhan în RM: 252 noi cazuri. 17 decese, printre care un medic

(gov.md)
Maria Maevschi
19.10.2020

Alte 252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe parcursul zilei de luni, 19 octombrie, în Republica Moldova în urma testării a 1093 de persoane, rata de infectare constituind astăzi 23 la sută. Bilanţul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 67.302 cazuri.

Din numărul total de cazuri confirmate oficial luni, 5 sunt de import: din Turcia 3, România şi Italia câte 1 caz, iar restul 247 sunt cu transmitere locală din Chişinău 96 (39%), Transnistria 56 (total cazuri 5443), Bălţi şi Edineţ câte 9, Cimişlia 7, Anenii Noi, Ialoveni şi Sângerei câte 6, Cahul şi Criuleni câte 5, Briceni, Cantemir, Drochia, Floreşti, Glodeni şi Ungheni câte 4, Făleşti şi Străşeni câte 3, Donduşeni, Orhei, Râşcani şi Soroca câte 2, Călăraşi, Căuşeni, Comrat, Dubăsari, Hânceşti, Nisporeni, Şoldăneşti, Taraclia şi Vulcăneşti câte 1 caz.

Ministerul Sănătăţi ia anunţat că pe parcursul zilei de luni, din cauza virusului chinezesc au decedat încă 17 persoane: un bărbat de 72 de ani din Ocniţa, un bărbat de 77 ani din Străşeni, o femeie de 62 ani din Chişinău, un bărbat de 67 ani din Chişinău, un bărbat de 61 ani din Chişinău, un bărbat de 66 ani din Bălţi, un bărbat de 57 ani din Chişinău, o femeie de 59 ani din Orhei, un bărbat de 73 ani din Bălţi, o femeie de 71 ani din Bălţi, un bărbat de 70 ani din Hânceşti, un bărbat de 72 ani din Ocniţa, o femeie de 56 ani din Căuşeni, un bărbat de 57 ani din Cimişlia, un bărbat de 50 ani din Chişinău, o femeie de 67 ani din Chişinău.

Printre persoanele decedate pe parcursul zilei de luni, se numără şi medicul anesteziolog-reanimatolog Liviu Românaş în vârstă de 59 ani, care activa în cadrul Spitalului Raional Edineţ. Medicul a fost internat la Spitalul Clinic Republican, pe 11 septembrie, fiind confirmat pozitiv cu infecţia COVID-19. Până la ziua de azi, 50 lucrători medicali au decedat din cauza coronavirus.

Din numărul total de cazuri înregistrate la 19 octombrie, 14 sunt lucrători medicali: medici 7, asistenţi medicali 5, personal auxiliar 2. Astfel, numărul total de cazuri de infectare în rândul personalului medical a ajuns în aceste momente la 5823.

Alte 651 persoane au fost tratate şi externate, anunţă Ministerul Sănătăţii. În total, 48.493 persoane au supravieţuit virusului comunist, iar 1601 au decedat din cauza infecţiei Covid-19.

La momentul actual, din cele 17208 cazuri active, în stare gravă de sănătate sunt 851 de persoane, dintre care 44 sunt conectate la aparate de respiraţie asistată fiind în stare extrem de gravă. În stare de sănătate gravitate medie sunt 1448 persoane, iar restul sunt în stare de sănătate satisfăcătoare.

În ceea ce ţine de numărul mic de teste efectuate şi cazuri de infectare confirmate oficial, expertul Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţă, a menţionat că oamenii nu mai raportează şi nu mai apelează la medici de familie, ci aleg să se descurce singuri.

„Gata, puteţi să nu mai acordaţi prea multă importanţă cifrelor oficiale raportate de oficiali. Lumea nu mai raportează şi nu mai apelează la medici de familie. Fiecare se descurcă cum poate şi economiseşte pe teste. Fără a mai ajunge în statistică. Dezastrul nu mai poate fi contabilizat aici!”, se arată în mesajul de pe contul de Facebook al expertului.

Mai mult decât atât, în opinia acestuia, autorităţile Republicii Moldova au alte griji decât lupta împotriva pandemiei, cum ar fi petrecerile şi mesele de sărbătoare, iar „fiecare dintre cetăţeni se descurcă cum îl duce capul. Păcat de medici, că sunt oameni. Păcat de speranţe, ca şi ele mor, chiar dacă la urmă. Guvernare făcută din minciuni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor