R. Moldova, către OSCE: În regiunea transnistreană s-a degradat situaţia privind drepturile omului

or.Tiraspol, Transnistria
or.Tiraspol, Transnistria (novostipmr.com)

Delegaţia Republicii Moldova a adus în atenţia statelor membre ale OSCE degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană, punând în evidenţă abuzurile comise de regimul de la Tiraspol pe parcursul ultimelor luni.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat că în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Permanent al OSCE, comunitatea internaţională a fost informată referitor la multiple cazuri concrete vizând detenţia ilegală a persoanelor, expulzări abuzive din localităţile de reşedinţă, violarea dreptului la proprietate şi libera circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul ţării, violarea dreptului la libertatea de expresie etc.

Delegaţia Republicii Moldova a chemat comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii în formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, aflată sub controlul structurilor de la Tiraspol.

Potrivit unui comunicat, partenerii internaţionali şi-au exprimat îngrijorare faţă de situaţia din regiunea transnistreană, chemând Tiraspolul să respecte drepturile omului.

De asemenea, a fost făcut apel către Misiunea OSCE în Moldova să îşi intensifice eforturile în vederea asigurării libertăţii de circulaţie şi monitorizării mai viguroase a situaţiei în Zona de Securitate. Subiectul va rămâne în atenţia delegaţiilor partenere, inclusiv a Uniunii Europene, în cadrul reuniunilor următoare ale Consiliului Permanent al OSCE.