Agricultorii din R. Moldova au ieşit din nou să protesteze

Protestul fermierilor din R. Moldova
Protestul fermierilor din R. Moldova (sputnik.md)
Tatiana Chiriac
19.10.2020

Agricultori din mai multe raioane au scos luni, 19 octombrie, tehnica agricolă la demonstraţii, pentru a le reaminti autorităţilor de la Chişinău despre revendicările protestelor din timpul verii şi a adăuga cerinţe noi.

Potrivit presei moldovene, protestele care au loc cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie s-au desfăşurat în cel puţin şapte raioane.

Andrei Dînga, agricultor din raionul Ştefan Vodă şi unul dintre liderii protestelor, a declarat că autorităţile nu ar fi achitat toate compensaţiile pentru pierderile cauzate de secetă în cazul recoltei de cereale din prima grupă. Mai mult, fermierii se confruntă cu mari pierderi şi în cazul celorlalte culturi.

Revendicările noi includ continuarea mecanismului de rambursare a TVA în următorii 2 ani şi menţinerea cotei TVA de 8%. După protestele din timpul verii, Guvernul de la Chişinău a aprobat o serie de compensaţii, dar Agenţia de Intervenţie şi plăţi pentru Agricultură a informat că fermierii au prezentat mai puţine cereri de compensaţii decât se anticipase, sau nu au depus cereri la timp, transmite Radio Europa Liberă.

Fermierii din Ştefan Vodă, Căuşeni, Leova, Basarabeasca, Teleneşti, Ungheni şi Hînceşti au protestat la nivel local, menţionând că vor merge din nou să-şi ceară drepturile în Capitală, dacă nu vor fi ascultaţi şi revindecările lor îndeplinite. Aceştia i-au chemat pe colegii din celelalte raioane să-i susţină.

În luna august, agricultorii moldoveni au blocat trasee naţionale şi o şosea de acces în Chişinău. Ploile cu grindină şi seceta au afectat în 2020 toate raioanele ţării şi au compromis în jur de 200 de mii de hectare de culturi agricole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor