Medicul chinez care a dat primul alarma despre coronavirus a murit. Fusese arestat pentru "răspândire de zvonuri"

Doctorul Li Wenliang, 34 de ani, cel care a dat alarma in Wuhan, in legatura cu coronavirusul. (Screenshot)
D.B.
06.02.2020

Medicul chinez Li Wenliang, cel care a dat primul semnal de alarmă privind răspândirea coronavirusului, a murit, anunţă Mirror. Potrivit presei, medicul a murit pentru că el însuşi fusese infectat cu coronavirus.

Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, era un medic chinez cunoscut deja în întreaga lume pentru faptul că descoperise misteriosul virus ce a alarmat întreaga lume. De specialitate oftalmolog, doctorul înţelesese că virusul care circula în Wuhan era suspect şi chiar a prevăzut apariţia unei epidemii. Iniţial doctorul a crezut că era vorba de SARS, când încă nu se cunoştea tulpina virală.

La 30 decembrie anul trecut, Li Wenliang le vorbea colegilor şi prietenilor săi, avertizându-i că în spitalul în care lucra, au fost plasaţi în carantină şapte bolnavi după ce fuseseră diagnosticaţi cu un virus de tip SARS. În mesajul său, Li le spunea să îşi avertizeze prietenii şi familia. Mesajul său a devenit imediat viral. După trei zile, poliţia din Wuhan l-a arestat pentru „răspândire de zvonuri” şi „deranjarea ordinii sociale”. El avea să fie unul dintre cele 8 cadre medicale care au încercat să avertizeze populaţia în legătură cu virusul şi care au fost arestate.

După ce arestarea medicilor a fost anunţată în presă în luna ianuarie, opinia publică s-a revoltat, dar autorităţile din Wuhan au rămas neînduplecate, răspunzând că „poliţia face apel la cetăţeni să nu fabrice zvonuri, să nu răspândească zvonuri şi să nu creadă în zvonuri, iar utilizatorii de internet ar trebui să construiască un spaţiu cibernetic armonios, curat şi luminos”.

Li Wenliang a fost arestat pentru că a dat alarma, fiind acuzat că inventase ceva ce nu există, doar pentru a înspăimânta populaţia, dar ulterior a fost eliberat, deoarece s-a dovedit că alarma nu era falsă.

Medicul s-a întors la muncă în spital, dar s-a îmbolnăvit. El a fost spitalizat la 12 ianuarie 2020, după ce tratase cu două zile înainte, fără să ştie, un pacient infectat cu coronavirus. Li fusese diagnosticat oficial la 1 februarie 2020 ca infectat cu coronavirus şi plasat în carantină.

În cursul zilei de joi, o postare pe Twitter a anunţat moartea tânărului doctor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor