Virusul Wuhan afectează transportatorii de ţiţei
focus
alte articole
Efectul epidemiei virusului Wuhan asupra pieţelor globale de energie este dezastruos.
OPEC şi-a micşorat prognoza privind cererea de petrol săptămâna trecută, iar Goldman Sachs a redus la jumătate miza pe ţiţei şi şi-a redus obiectivul pentru preţul petrolului cu 10 USD, la 53 USD, ca urmare a unui „şoc al cererii” care urmează să se prăbuşească. Consumul de petrol chinez a căzut cu 20%, sau până la 4 milioane de barili pe zi.
În China, consumul de energie şi transportul de mărfuri sunt la pământ, semnalând că economia Chinei este practic în cădere.
Potrivit Zerohedge, asta nu este tot. Scăderea accentuată a cererii în China - cel mai mare importator de petrol din lume - produce acum blocaje printre tancurile petroliere staţionate în largul coastei ţării şi în toată Asia.
Stephen Stapczynski de la Bloomberg înregistrează imagini ale unei imense parcări de tancuri petroliere şi alte nave în largul coastei portului Singapore, unul dintre cele mai mari hub-uri de transport maritim şi cele mai aglomerate porturi din lume.
O mare parte a scăderii consumului de petrol se datorează faptului că economia Chinei este în cădere liberă deoarece huburile sale industriale rămân închise, iar deschiderea lor este o problemă - deoarece poate ajuta la răspândirea exponenţială a epidemiei pe coasta Chinei şi aşa lovită de virusul Wuhan.
În săptămâna 7-13 februarie, cererea de oţel a fost în scădere cu 40%, dar aceasta se datorează faptului că oţelul plat este în scădere "doar" cu 12% Y / Y - pentru că unele fabrici auto au cerut angajaţilor lor să revină la serviciu.
Măsurările în timp real ale poluării aerului (un indice al producţiei industriale), consumul zilnic de cărbune (un proxy pentru consumul şi producerea de energie electrică) şi nivelurile de congestie a traficului (un proxy pentru comerţ şi mobilitate) sugerează că a doua cea mai mare economie din lume a îngheţat.
Acest lucru face ca cererea de produse energetice pentru maşini şi vehicule electrice să se oprească brusc şi ea.
Astfel că se dezvoltă un blocaj semnificativ pentru livrările de ţiţei foarte mari (VLCC) în China, forţând unele porturi să respingă noi supertancuri petroliere, contribuind la un adevărat haos cu sute de tancuri care stau în largul coastei şi în alte regiuni din Asia.
Unele nave au fost redirecţionate către Singapore, Malaezia, Coreea de Sud, dar chiar şi în aceste regiuni încep să apară blocaje de nave.
Depozitarea ţiţeiului în China oricum a avut probleme vara trecută, pe fondul căderii cererii interne - generată de o economie aflată deja în încetinire.
"Pe pieţele de gaz, o companie chineză a declarat forţă majoră, ceea ce i-a permis să se delimiteze de angajamentele contractuale. Măsura a fost respinsă de Total SA şi Royal Dutch Shell Plc. Acum există 12 transportatori de gaz lichefiat care stau în largul coastei Qatarului, unul dintre cei mai mari producători din lume. Deşi nu sunt cunoscute motivele precise ale blocajului navelor, sincronizarea coincide cu devieri de nave, anulări de comenzi şi cerere redusă în Asia - de la apariţia virusului", arată Bloomberg.
Parcarea tancurilor în largul coastei nu apare doar în China, ci şi în alte ţări din regiune pentru că unii furnizori au încercat să transfere ţiţeiul către tancuri mai puţin costisitoare pentru a minimiza pierderile.
Economia Chinei se prăbuşeşte, consumul de ţiţei este în cădere liberă, ceea ce a forţat rafinăriile să reducă producţia pe măsură ce stocurile cresc.
Preţurile de ţiţei la bunker în porturile importante din Asia, inclusiv Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud, Taiwan şi Japonia, au scăzut şi ele, drept consecinţă, de la izbucnirea oficială a focarului de virus la începutul lunii ianuarie 2020.