Hong Kong: sute de persoane cer renunţarea la construirea de centre de carantină în cartiere rezidenţiale

Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate
Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate (May James / HKFP)

Sute de protestatari anticomunişti şi anti-Beijing au organizat sâmbătă un marş prin mai multe cartiere din Hong Kong pentru a protesta împotriva planurilor guvernamentale de a transforma unele clădiri în centre de carantină - cerând închiderea completă a frontierei cu China continentală.

De la izbucnirea focarului de epidemie cu virus Wuhan la începutul anului, cadrele medicale au ameninţat în repetate rânduri cu greva, cerând guvernului-marionetă al oraşului să închidă complet graniţa cu China pentru a stăvili răspândirea epidemiei în Hong Kong.

Sâmbătă, sute de persoane s-au adunat în cartierele nordice Tai Po şi Tin Shui Wai, precum şi în Aberdeen, pe insula Hong Kong, scandând „Liberaţi Hong Kong, Revoluţia vremurilor noastre” şi „Ne opunem carantinelor de pneumonie”. Majoritatea protestatarilor au purtat măşti chirurgicale, mulţi fiind îmbrăcaţi în negru, continuând tradiţia protestelor care au zguduit din iunie centrul financiar.

Unele clădiri din cartierele mai sus menţionate au fost desemnate drept zone potenţiale pentru centrele de carantină.

Materialele video filmate arătau forţe de poliţie operând numeroase arestări şi folosind spray lacrimogen în Tin Shui Wai.

Cu trei săptămâni în urmă, un grup de protestatari a dat foc holului unei clădiri rezidenţiale recent construite în Hong Kong, pe care autorităţile se pregăteau să o folosească drept centru de carantină. Guvernul a anulat proiectul în urma incidentului.

Guvernul a închis cele mai multe puncte de frontieră cu China şi a impus carantina obligatorie pentru cei care vin în oraş şi care au vizitat China continentală în ultimele 14 zile.

Măsura este, însă, fără rost, având în vedere că în multe cazuri perioada de incubaţie durează 24 de zile, timp în care unii pacienţi sunt asimptomatici şi pot transmite boala cu uşurinţă.

Guvernatorul oraşului, Carrie Lam, a spus că închiderea completă ar fi „inadecvată”, şi „practic discriminatorie”.

Hong Kong-ul a fost lovit de epidemia de SARS care a bântuit China în 2002-2004. La fel ca în cazul actualei epidemii de virus Wuhan, răspunsul regimului comunist în 2002 a fost o lipsă de transparenţă, care a făcut victime în afara Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe