Nouă alertă de coronavirus în România. Suspiciunea, infirmată de medici

Coronavirusul, noul virus similar cu SARS.
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
16.02.2020

UPDATE: Bărbatul suspectat că ar fi fost infectat cu coronavirus de la nişte colegi chinezi cu care lucra împreună în Italia suferă doar de o viroză banală, susţin medicii din Satu Mare.

Potrivit satumareonline.ro, analizele care i s-au făcut la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean au infirmat prezenţa virusului mortal în organismul acestuia. Pacientul a fost externat cu recomandarea să rămână în izolare la propriul domiciliu, dar păţaniile sale încă nu s-au terminat.

Membru al comunităţii de romi din satul Petin, se pare că acesta nu a fost lăsat de familie să intre în casă, deoarece toate rudele sunt acum înspăimântate de coronavirus, aşa că acesta a fost transportat cu ambulanţa înapoi la Satu Mare, unde speră să fie internat la spital măcar peste noapte, arată sursa citată.

* * *

Un bărbat recent întors din Italia s-a prezentat sâmbătă seara la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare, cu suspiciune de coronavirus.

Bărbatul le-a declarat medicilor că a avut contact cu chinezi. Potrivit propriilor declaraţii, chinezii nu erau bolnavi, însă el prezintă simptomele specifice unei viroze, ceea ce nu înseamnă neapărat că ar fi purtătorul virusului mortal, relatează satumareonline.ro

Pentru a evita orice risc, medicii de la UPU Satu Mare au luat măsurile specifice de protecţie prescrise prin protocol în asemenea cazuri şi au dispus transportarea şi izolarea sa la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean, unde pacientului i se vor face analize suplimentare şi va fi ţinut sub monitorizare permanentă.

Virusul Wuhan pare să aibă un comportament extrem de atipic în multe cazuri, fiind raportate deseori simptome severe - febră, tuse - iar testele efectuate pe parcursul a câteva zile să nu iasă pozitive - sau cazul invers, în care testele să iasă pozitive, dar pacientul să nu aibă simptome - a doua variantă fiind chiar mai înfricoşătoare din punctul de vedere al răspândirii virusului, fiind cunoscut un caz în Marea Britanie, când un turist fără simptome a infectat 17 persoane.

În Hubei, coronavirusul a lovit în plin atât pacienţi cât şi medici; oficialii chinezi şi spitalele au vorbit în mod repetat despre un deficit de echipamente de protecţie, inclusiv măşti pentru faţă. Coronavirusul a afectat din ce în ce mai mult cadrele medicale aflate în prima linie a luptei pentru a-l opri, a declarat vineri un oficial de vârf, autorităţile raportând peste 5.000 de cazuri noi, inclusiv peste 120 de decese. De altfel, Comisia Naţională de Sănătate din China a declarat că a înregistrat joi 121 de decese noi şi 5.090 de noi cazuri de coronavirus pe continent, ridicând numărul total al persoanelor infectate la 63.851.

Cifrele oficiale publicate de China sunt însă contestate masiv de epidemiologi de renume mondial, analişti şi oameni cu surse de informaţii în teren, aceştia fiind de părere că numerele reale sunt mult mai mari.

Aproximativ 55.748 de persoane sunt tratate, în timp ce 1.380 de persoane au murit din cauza virusului apărut în decembrie în Wuhan, capitala provinciei centrale Hubei.

Noile cifre nu dau niciun semn că focarul se apropie de vârf, a declarat Adam Kamradt-Scott, un expert în boli infecţioase la Centrul pentru Studii de Securitate Internaţională de la Universitatea din Sydney.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor