Franţa trimite echipe medicale pe aeroportul din Conakry pentru a controla răspândirea virusului ebola


Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone
Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Franţa a trimis echipe medicale pe aeroportul capitalei Conakry (Guineea) pentru a încerca să împiedice ca focarul virusului ebola, declarat în această ţară africană, să se răspândească prin intermediul zborurilor cu destinaţia Paris, informează ziarul La Vanguardia.

Anunţul a fost făcut de ministrul francez al afacerilor sociale, Marisol Touraine, care într-o vizită la centrul medical de urgenţe amplasat pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris a subliniat că este vorba de a se încerca 'limitarea la maximum' a riscului ca vreun caz de ebola să afecteze Franţa.

'Cel mai bun mod de a lupta împotriva acestui virus este de a evita răspândirea lui', a subliniat în declaraţii acordate presei Touraine, care a explicat că echipele sunt formate din medici de la Institutul Pasteur şi ale organizaţiilor neguvernamentale care sunt prezente la Conakry.

Misiunea lor, a precizat ministrul francez, este de a supraveghea îmbarcările pentru a se asigura că se respectă procedurile cele mai eficiente, dar şi pentru a evita îngrijorările 'dincolo de precauţia necesară'. Touraine a explicat că, în conformitate cu dispoziţiile MAE francez, guvernul le recomandă călătorilor care se deplasează în zona în care s-a declanşat focarul epidemic să evite zonele împădurite. Totuşi, autorităţile franceze nu au decretat nicio restricţie de călătorie în această regiune a Africii.

Marisol Touraine a recomandat ca orice persoană revenită dintr-o călătorie în ţările din regiune care prezintă febră mare în următoarele trei săptămâni de la venire trebuie să consulte imediat un medic. Un avion Air France venit din direcţia Conakry a fost imobilizat la sfârşitul săptămânii timp de mai multe ore pe aeroportul Charles de Gaulle pentru o suspiciune, care în final s-a dovedit falsă, că unul din pasageri ar fi putut contracta ebola.

Potrivit cifrelor oficiale prezentate luni de Guineea, care a dat asigurări că epidemia 'se află sub control', în această ţară au murit 86 de persoane şi s-au înregistrat 137 cazuri de ebola.

Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a făcut un apel către populaţie să nu intre în panică legată de focarul virusului ebola, care ar fi provocat moartea a cel puţin şase persoane în această ţară din Africa Occidentală.

Într-o declaraţie scrisă, şefa statului liberian a informat că situaţia se află sub controlul Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu parteneri internaţionali, precum Centrul pentru Control şi Prevenire a Bolilor din Atlanta, ai cărui reprezentanţi sunt aşteptaţi să vină în Liberia.

'Nu credem că trebuie să facem altceva decât să fim precauţi, să urmăm instrucţiunile şi sfaturile echipei Ministerului Sănătăţii', a asigurat Johnson Sirleaf.

Din luna ianuarie, Guineea se confruntă cu o epidemie de febră hemoragică virală care, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Sănătăţii, a provocat 78 de decese din cele 122 de cazuri raportate în ţară.

Mai multe cazuri suspecte, unele mortale, au fost raportate şi în Liberia şi Sierra Leone, ţări vecine Guineei. Două cazuri în Liberia au fost confirmate ca fiind provocate de virusul ebola, a anunţat Organizaţia Mondiala a Sănătăţii.