Ebola face ravagii: în Guineea 100 de morţi, s-a declanşat codul roşu pe cinci aeroporturi europene


Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone
Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Virusul Ebola care a provocat aproape 100 de morţi în Guineea şi 10 în Liberia, cât şi cazurile suspecte din Ghana, Sierra Leone, Senegal şi Mali, au alarmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dar şi Europa, declanşând codul roşu în aeroporturile din Paris, Bruxelles, Madrid, Frankfurt şi Lisabona, principalele aeroporturi pentru zborurile din Africa.

La Geneva, într-o conferinţă de presă, OMS a declarat că situaţia din Guineea şi Liberia este "printre cele mai dificile întâlnite vreodată". Chiar directorul general adjunct al OMS, Keiji Fukuda, a declarat că: "Este prea devreme pentru a comenta despre un posibil declin în cazurile de transmitere şi se prevede starea de urgenţă pentru următoarele 2-4 luni. Ebola - a continuat Fukuda - este o boală acută care poate fi controlată. Ştim cum să oprim infecţia deşi, în prezent, nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestui tip de febră hemoragică''.

De fapt, în ciuda eforturilor şi cercetărilor, există o singură modalitate de a opri contaminarea: izolare, igiena de bază, săpun, apă curată. Cu toate acestea, OMS nu recomandă nicio restricţie cu privire la călătorii sau comerţ. Fukuda a citat, de asemenea, unele ţări care au furnizat sprijin reînnoit şi lansează alertă roşie în unele aeroporturi europene.

Laboratorul mobil european şi o echipă de experţi internaţionali sunt deja în Guineea. Echipa este formată din oameni de ştiinţă şi tehnicieni ai Institutului de Microbiologie de la Institutul Federal (Bundeswehr) din Monaco, de la Institutul de Medicină Tropicală Bernhard-Nocht din Hamburg, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Lazzaro Spallanzani din Roma şi de la Laboratorul P4 - INSERM Jean Mérieux din Lyon.

Epidemie. În Africa au existat mai multe focare mici de epidemie în ultimii 40 de ani, iar în Africa de Vest de 20 de ani nu au mai fost înregistrate cazuri. Experţii declară că "de această dată virusul nu s-a oprit la sate, ci a început să se răspândească într-un mare centru urban, Conakry, capitala Guineei cu două milioane de locuitori, şi unde au fost raportate 20 de cazuri. În plus, este vorba despre tulpina cea mai agresivă, tulpina Zair".

Virusul. Virusul Ebola se răspândeşte prin contact direct cu persoane şi animale infectate, şi prin sânge, urină, laptele matern. Încă nu se ştie cu certitudine sursa infecţiei, dar se pare, spun microbiologii, că aceasta este, cel mai probabil, liliacul. Perioada de incubaţie variază de la 2 la 21 de zile, virusul provocând febră mare, dureri de cap, dureri musculare, conjunctivită şi slăbiciune generală. Adesea, simptomele sunt confundate cu cele ale malariei, şi se recomandă administrarea medicamentelor antimalarice (chinină, artemisinin) ducând, astfel, la înrăuţirea simptomatologiei cu vărsături, diaree şi, uneori, erupţii cutanate.

Prezenţa virusului în sânge provoacă probleme de coagulare şi sângerare masivă (epistaxis, până şi lacrimile se colorează în roşu), de asemenea, dureri, halucinaţii. Contactul cu pacientul comportă un risc ridicat.

În 1995, un focar mic în Congo (fostul Zair) a provocat 121 de decese. Din 1976 până în prezent în Africa Ecuatorială au fost înregistrate 2.345 de cazuri de Ebola dintre care 1.554 s-au soldat cu deces.

Epidemia din Guineea a început acum o lună. Sakoba Keita, ministrul Sănătăţii din Africa de Vest, a declarat că există 151 de cazuri suspecte sau confirmate de Ebola, din care 98 de decese. În Liberia, OMS a raportat 10 decese şi 21 de cazuri suspecte. Dar cum virusul se răspândeşte, OMS raportează mai multe cazuri suspecte în Sierra Leone şi Mali.