Viorel Cibotaru: ”Capacitatea armatei moldovene a crescut de 6-7 ori”(video)

”Autorităţile moldovene au făcut paşi importanţi pentru întărirea capacităţii de apărare a ţării. De când am devenit ministru al Apărării, într-un an şi jumătate, am crescut capacitatea armatei moldovene de 6-7 ori”, a declarat fostul Ministru al Apărării din Republica Moldova.
Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Am reparat vechiculele militare şi artileria pentru a transmite mesajul că Moldova este pregătită să reacţioneze la ameninţări convenţionale, la război”, a explicat Viorel Cibotaru în cadrul conferinţei ”Securitatea regională în contextul crizei din Ucraina”, organizată vineri de Institutul de Studii Populare şi Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning la Parlament.

El a arătat că Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au fost ţinta Rusiei înainte de Euromaidan şi de anexarea Crimeei. Fostul ministru moldovean al Apărării a menţionat referendumul organizat în Găgăuzia şi în Bălţi, interferenţa Rusiei în jaful din sistemul bancar moldovenesc prin folosirea de active şi bănci ruseşti şi a subliniat că ”suntem în continuare ţinta aceloraşi politici”.

Referitor la percepţia de securitate a moldovenilor privind agresiunea rusă în Ucraina şi riscurile pentru R.Moldova, Cibotaru a arătat că există o categorie distinctă în societate care susţine politicile lui Putin.

Pe de altă parte, în opinia sa, conceptul de neutralitate era compromis încă dinaintea adoptării Constituţiei din 1994 prin prezenţa ilegală a trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

Viorel Cibotaru a mai amintit că la recentul Summit NATO din Ţara Galilor, Republica Moldova a devenit unul dintre primii beneficiari ai Iniţiativei “Defence Capacity Building”, alături de Georgia şi Iordania. Iniţiativa oferă premisele pentru un rol sporit al NATO ȋn consolidarea capabilităţílor de apărare ale acestor ţări.

”Din păcate în legislaţia din R.Moldova avem posibilităţi limitate de a coopera militar cu alte state, la nivel bilateral şi multilateral. Fără această cooperare convenţională nu putem însă să vorbim despre participarea ţării noastre la arhitectura de securitate colectivă”, a explicat fostul ministru.

”Dacă am invita NATO să aibă o bază în R.Moldova, ca şi Rusia, atunci am avea cu adevărat o neutralitate reală”.

”Cine poate garanta că R.Moldova nu va fi o ţintă a agresiunii militare? Astăzi în Transnistria există o brigadă rusească de forţe speciale pregătită pentru orice fel de operaţiuni convenţionale şi neconvenţionale şi care are o capacitate de trei ori mai mare decât armata transnistreană. Dacă am invita NATO să aibă o bază în R.Moldova, ca şi Rusia, am garanta cu adevărat neutralitatea”, a adăugat el.

Viorel Cibotaru a pledat pentru modernizarea forţelor armate ucrainene şi moldoveneşti, arătând că prin ajutarea acestor ţări să-şi rezolve problemele în sectorul de apărare le sunt întărite capacităţile la nivel subregional.

”E nevoie de crearea unui parteneriat formal sau informal la nivel subregional. Ideea este să folosim două parteneriate foarte competitive între Ucraina şi Polonia, Moldova şi România. Cu participarea NATO, a SUA şi a Germaniei putem facilita modernizarea forţelor armate ucrainene şi moldoveneşti şi să le ajutăm să-şi întărească capacităţile de securitate”, a concluzionat fostul Ministru al Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe