Violeta Alexandru: Cifrele nu mint! PSD şi PNL au făcut deliberat aceste lucruri iar acum şi cetăţenii şi firmele se luptă să supravieţuiască

Violeta Alexandru (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
18.11.2024

În 2023, sub guvernarea PSD/PNL, România a împrumutat 23 de miliarde de euro iar în primele 9 luni ale acestui an, s-a împrumutat de alte 40 de miliarde. În consecinţă, datoria a explodat, iar consecinţele sunt dezastruoase, a explicat într-un interviu pentru Epoch Times fosta ministră a Muncii Violeta Alexandru.

"Cifrele nu mint şi ele arată dezastrul acestei guvernări", declară Alexandru, care arată că deşi pensiile şi salariile au crescut în acest an electoral, inflaţia înghite majorările date de PSD-PNL înainte de alegeri.

"Partidele - sistem, cum sunt PSD sau PNL, nu fac lucrurile în mod corect, ci doar calcule electorale. Le sugerează votanţilor că ele le-ar DA bani când, în realitate, pensionarii au dreptul să primească pensia corectă iar salariaţii buni din sistemul public să fie plătiţi pe criterii de performanţă pentru rezultatele obţinute.

Cifrele nu mint şi ele arată dezastrul acestei guvernări. De fapt, dincolo de cifre, se simte în viaţa de zi a oamenilor, doar cine nu vrea să vadă nu vede. În 2023, sub guvernarea PSD/PNL, România a împrumutat 23 de miliarde de euro. În primele 9 luni ale acestui an, tot cu cele două partide la putere, s-au împrumutat 40 de miliarde! Comparaţia este şocantă. Datoria a explodat, acesta este adevărul.

Cu această coaliţie la guvernare o să continuăm să ne împrumutăm pentru că Occidentul, care ne satisface acum această cerere de împrumuturi, ne doreşte aliaţi şi e dispus să facă acest lucru pentru linişte în regiune. Încă este dispus. Dar consecinţele sunt dezastruoase.

Inflaţia, taxa indusă de această guvernare PSD/PNL, a fost cruntă şi a lovit puternic în puterea de cumpărare. Măririle de pensii nici măcar nu au ţinut pasul cu inflaţia. Pensionarii nu se mai ajung cu banii din pensie. Cei câţiva bani la pensie nu fac faţă preţurilor majorate din cauza Guvernului care, prin companiile statului, a mărit preţurile de producţie în energie chiar şi acolo unde nu se justifica. Hidroelectrica produce energie din apă – nu s-a scumpit apa! Au mărit preţul, cu bună ştiinţă, chiar de la producătorul de stat pentru ca aceste companii, ALE STATULUI, să facă profit pe care să îl ia Ministerul Finanţelor şi să acopere salariile imensului aparat bugetar nereformat. Pe spatele populaţiei. PSD şi PNL au făcut deliberat aceste lucruri iar acum şi cetăţenii şi firmele se luptă să supravieţuiască", declară Violeta Alexandru.

Întrebată cât de sustenabile crede că sunt majorările de pensii şi salarii operate în acest an electoral, Violeta Alexandru a punctat că
acestea nu sunt astăzi susţinute integral din contribuţiile actualilor angajaţi şi că strategia PSD-PNL este "sărăcire intenţionată şi apoi aruncat câteva firimituri".

"De la an la an e mai rău. Necesarul pentru pensii se completează tot mai mult din bugetul de stat. De ce? Avem o mare problemă cu forţa de muncă, cu numărul de contracte înregistrate şi, mai ales, cu valoarea acestor contracte/contribuţii. Nu le merge bine firmelor, nu se fac angajări, nu sunt suficiente contribuţii din salarii. Guvernul PSD/PNL a dus lucrurile aici.

Toată discuţia axată pe salariul minim arată de parcă ar fi o invitaţie pentru români să lucreze cât mai mult pe salariul minim. Nu e normal! Salariul minim trebuie să fie un venit pentru o perioadă scurtă de timp, la început de carieră/activitate. Nu e normal ca un om să rămână pe salariul minim 3-5 ani şi chiar mai mult.

Cu siguranţă a acumulat între timp experienţă şi ca atare salariul lui nu mai poate fi cel minim. Salariile minime înseamnă contribuţii mici la bugetul asigurărilor sociale de stat de unde se plătesc pensiile.

Evident că, în final, salariul mic şi contribuţiile mici înseamnă pensii mici atunci când se ajunge la vârsta pensionării. Asadar, pentru că persoanele active astăzi plătesc pensiile actualilor pensionari, cu cât sunt mai mulţi angajaţi cu salariul minim (contribuţii mici) – pentru că aşa pare să încurajeze acest guvern – cu atât se acumulează contribuţii insuficiente la bugetul asigurărilor sociale din care se plătesc pensiile.

Guvernul PSD/PNL nu le explică aceste lucruri oamenilor ci îşi face diverse calcule electorale despre cum să îi ţină pe români în sărăcie, amărâţi pentru a veni ei apoi, chipurile, ca nişte 'salvatori' şi să spună că ei sunt cei care cresc pensii/dau vouchere ca şi cum ar da de la ei din buzunar. Asta e strategia lor pentru cine e dispus să o accepte: sărăcire intenţionată şi apoi aruncat câteva firimituri. Cu asta ne luptăm", susţine fosta ministră.

Violeta Alexandru a mai opinat că PSD-PNL şi-au arătat măsura incompetenţei şi în materie de atragere a fondurilor europene şi că vom ajunge ca, în loc să încasăm bani din PNRR, să trebuiască să dăm înapoi şi puţinul pe care l-am dat deja.

"Dacă la PNRR ne zbatem pur şi simplu, la fondurile 2021-2027 situaţia e şi mai cruntă. Este un dezastru care are legătură atât cu incompetenţa politicienilor care conduc acum ministerele, cel mai incompetent fiind Câciu/PSD care conduce ditamai ministerul Fondurilor Europene. În al doilea rând are legătură cu stilul de lucru din administraţie. În administraţie nu se lucrează (deşi cer salarii competitive) profesionist, cu fixare de obiective, calendar pentru îndeplinirea sarcinilor, împărţire clară de roluri şi, în mod evident, nu se măsoară progresul ca să vezi din vreme ce trebuie să mai faci pentru a îţi respecta termenele. La noi funcţionează: lasă că merge şi aşa! Încropim ceva în ultimul moment. În mod normal, fondurile europene ar fi trebuit să ne imprime, la nivelul sistemului public, un mod serios, planificat de a lucra. În afară de o incredibilă birocraţie, ele nu au schimbat substanţial modul de lucru din administraţie, nu se vede profesionalizarea.

Sunt sceptică în legătură cu restul jaloanelor (foarte multe) că se vor îndeplini riguros până la jumătatea anului 2026 când se închide PNRR. Dacă PSD şi PNL rămân la putere, după cât de leneşi şi incompetenţi îi vedem, va fi un dezastru în îndeplinirea jaloanelor. Consecinţa: vom da bani înapoi. Tot de la românii care plătesc taxe şi impozite deşi ei nu au avut absolut nicio vină. Demnitarii PSD şi PNL şi toţi funcţionarii cu salarii mari dar şi sporuri peste sporuri ar trebui să plătească ratarea acestei oportunităţi de a moderniza România prin PNRR.

În iulie 2024, gradul de realizare la nivelul reformelor asumate era de 14%. Îşi imaginează cineva că aceşti neserioşi care guvernează acum, adică cei de la PSD şi PNL, fac într-un an jumătate 86% din reformele care sunt prevăzute? Suntem codaşii Uniunii Europene la implementarea reformelor din PNRR. Situaţia este foarte gravă şi va fi şi mai gravă dacă îi menţinem la putere. Din nou, cifrele sunt clare dar, dincolo de ele, se vede cu ochiul liber că nu există investiţii care să se vadă peste tot, nu ajung banii la beneficiari şi asta ar trebui să intereseze în primul rând: faptul că puţinii bani care vin de la Bruxelles se opresc la Bucureşti. În loc să atragem aceste fonduri, se iau împrumuturi pentru a construi spitale sau pentru a repara drumuri. În Parlament vin la vot, în fiecare săptămână, cu ordonanţe prin care statul se împrumută şi se tot împrumută.

Şi aici totul are legătură, în primul rând cu votul care se apropie (dacă îi lasă românii în continuare să facă totul praf) şi, ulterior, cu cât de exigentă este Comisia Europeană. Sper să fie pentru că dacă nu este (în numele stabilităţii din regiune) va face un imens rău Românie", a concluzionat Violeta Alexandru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor