Viktor Orban încurajează Uniunea Europeană să reconstruiască legături pragmatice cu Moscova

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
01.02.2014

Supranumit Viktator, comparat cu Putin, Chavez, Ceauşescu şi Mussolini, controversatul premier al Ungariei Viktor Orban a declarat, vineri, că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să iasă din "inerţie", să se extindă şi să "reconstruiască legături pragmatice" cu Moscova, informează Wall Street Journal.

Orban a fost aspru criticat în Ungaria pentru semnarea contractului cu Rusia în vederea extinderii centralei nucleare din Paks, opoziţia acuzându-l că a vândut Ungaria Moscovei, făcând-o dependentă energetic de ruşi.

Premierul Orban a atribuit companiei ruseşti Rosatrom contractul pentru construcţia a două noi reactoare la centrala de la Pask fără să se consulte cu Parlamentul şi fără să organizeze vreo licitaţie, ocolind astfel normele europene în domeniul achiziţiilor publice. Maniera în care a acţionat Orban a fost surprinzător de asemănătoare cu modul în care fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko a semnat cu Gazpromul un contract pentru furnizarea de gaze naturale, extrem de păgubos pentru ţara sa, fără să aibă acordul Guvernului ucrainean. Din acest motiv, Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare.

Mişcarea va mări dependenţa energetică a Ungariei de Rusia, care furnizează peste 60% din gazul natural consumat de unguri.

Pe plan extern însă, decizia lui Orban nu a surprins la fel de mult. Controversatul premier al Ungariei nu a făcut niciun secret din faptul că el vede în UE un imperiu şi nu o alianţă de state europene. Rusia constituie pentru Orban o alternativă mai bună decât UE şi FMI, care critică măsurile sale nedemocratice şi politicile sale economice. Orban a modificat în repetate rânduri Constituţia, a taxat excesiv multinaţionalele, a acordat cetăţenie ungară pentru mai mult de 3 milioane de unguri care locuiesc în ţări limitrofe, transformând Ungaria într-o ţară neprietenoasă pentru investitori, imprevizibilă pentru UE şi cu potenţial destabilizator pentru ţările din jur.

Spre deosebire de UE, Rusia, care îşi doreşte refacerea zonei de influenţă în ţările de est şi extinderea Eurasiei până în Finalada dacă s-ar putea, este mult mai permisivă (şi generoasă când este cazul cu aliaţii săi). Reamintim împrumutul de 15 miliarde de dolari acordat Ucrainei, cel de 2 miliarde acordat Belarusului, negocierile cu Bulgaria privind construcţia unei centrale atomo-electrice care, la fel ca Ungaria, va fi "sprijinită" financiar şi cu expertiză de regimul de la Kremlin.

Pe când se afla în opoziţie, în 2007, Orban critica guvernul socialist că face eforturi pentru a ”readuce Ungaria în sfera de influenţă rusă” acceptând participarea la proiectul South Stream, şi milita împotriva transformării ţării sale în "cea mai fericită baracă a Gazpromului". Între timp, discursul său anti-sovietic s-a schimbat.

Relaţiile dintre Budapesta şi Moscova s-au strâns puternic în ultimul timp. Rusia a fost anul trecut oaspete de onoare la Târgul agricol de la Budapesta, Ungaria a fost invitatul de onoare la marele Târg de carte de la Moscova, şi cele două state au anunţat recent deschiderea camerelor de comerţ ruso-maghiare în Moscova, Rostov, Krasnoyarsk, Irkutk şi Novorosisk, informează Adevărul.

Rusia este partenerul economic principal, din afara UE, al Ungariei, balanţa comercială dintre cele două state ridicându-se la 12 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor