Videocameră performantă dezvăluie viaţa secretă a delfinilor (video)

Un studiu unic la nivel mondial, efectuat cu videocamere subacvatice performante ataşate pe delfini sălbatici, a oferit cercetătorilor o vedere unică a lumii lor subacvatice ascunse.
Delfin negru (University of Sydney)
Mioara Stoica
22.02.2017

O echipă de cercetare formată din experţi de la University of Sydney's Charles Perkins Centre şi University of Alaska Southeast a aplicat pe corpul delfinilor negri videocamere non-invazive, adaptate pentru a capta şi a analiza peste 535 de minute de activităţi foarte rar văzute, cum ar fi interacţiunea mamă-pui, jocul cu alge marine şi comportamente sociale, cum ar fi frecarea cu aripioarele. Rezultatele au fost publicate în Marine Biology.

"Pentru prima dată, aceste videocamere ne-au dat posibilitatea să vedem ce fac delfinii în propria lor lume", menţionează într-un comunicat Dr. Gabriel Machovsky-Capuska de la Charles Perkins Centre. "Această cercetare deschide o nouă abordare de observare a comportamentului animalelor sălbatice, şi ne va ajuta atât în eforturile de conservare a acestora cât şi pentru înţelegerea animalelor de pradă sălbatice şi nutriţia umană" .

Desfăşurarea cu succes a acestui experiment avansează noi abordări de filmare a creaturilor marine sălbatice. Este un ajutor important în eforturile de conservare şi reabilitare şi oferă cercetătorilor o viziune fără precedent a habitatului delfinilor sălbatici.

"Delfinii sunt prădători marini superiori şi sunt consideraţi biomonitori de medii marine, astfel că, obţinând o mai bună înţelegere a vieţii lor ne va ajuta să înţelegem mai bine starea de sănătate a mediilor marine, inclusiv a speciilor de pradă, cum ar fi peştele şi calmarul, care sunt foarte consumate de către oameni", a declarat Dr. Machovsky-Capuska.

Videocamerele au fost conectate prin ventuze la opt delfini negri sălbatici. Imaginile au fost surprinse pe coasta Noii Zeelande în perioada decembrie 2015 şi ianuarie 2016, iar fiecare sistem de videocameră era încărcat cu carduri de memorie, emiţătoare de frecvenţe foarte înalte şi prin satelit, aparate de înregistrat în profunzime şi baterii cu autonomie de şase ore.

"Una dintre provocările de a face această cercetare pe animale mici, rapide, cum ar fi delfinii negri, este că există o zonă limitată în corpul delfinilor pentru a cupla dispozitivele, astfel încât există doar o mică fereastră de timp pentru a face acest lucru, a declarat Peter Jones, de la University of Sydney.

"Avem multe de învăţat despre comportamentul animalelor, iar sistemele acestea sunt un mod excelent de a observa activitatea lor într-un mediu natural cu cea mai mică influenţă posibilă în acest comportament".

Specialistul în delfini, Heidi Pearson, profesor de biologie marină de la University of Alaska Southeast, a declarat că cercetarea are un rol în protejarea speciilor pe cale de dispariţie, oferind oamenilor de ştiinţă informaţii de rezoluţie mai mare comparativ cu alte metode.

"De la suprafaţă, cercetătorii pot vedea doar aproximativ 10 la sută din ceea ce se întâmplă în viaţa unui animal. Cu aceste camere video putem să "vedem" din perspectiva animalelor şi putem să începem să înţelegem provocările cu care se confruntă de-a lungul vieţii lor ", a spus Pearson.

"De exemplu, în zonele marine supuse unor mari interferenţe umane, cum ar fi transportul maritim sau dezvoltarea costieră, capacitatea de a colecta date din punctul de vedere al animalului va fi esenţială pentru a înţelege cum şi în ce măsură aceşti factori de stres afectează capacitatea animalelor de a se hrăni sau de a-şi creaşte micuţii".

Cercetătorii speră ca, în viitor, cu ajutorul unor camere de luat vederi şi mai performante, să poată monitoriza şi alte animale de pradă marine, inclusiv alte specii de cetacee şi de rechini.

Mai multe informaţii: The University Of Sydney: Cutting-edge cameras reveal the secret life of dolphins, Marine Biology: Testing and deployment of C-VISS (cetacean-borne video camera and integrated sensor system) on wild dolphins

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor