VIDEO. Protest al medicilor la Guvern. Acuză bătaie de joc din partea CNSAS şi lipsă de respect în societate

Protest al medicilor in Piata Victoriei (Captura video)
Loredana Diacu
13.09.2024

Zeci de medici independenţi, din cadrul Ambulatoriului de specialitate din România, au protestat vineri în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de "lipsa de respect" faţă de profesia lor şi de condiţiile de finanţare a actului medical din cabinetele care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Organizatorii protestului au susţinut că îşi doresc, în primul rând, transparenţă şi comunicare eficientă. Un alt obiectiv al protestului se referă la protejarea imaginii publice a medicilor.

„Este esenţial ca mass-media să promoveze o imagine echilibrată, care să sublinieze şi contribuţiile pozitive ale medicilor, nu doar cazurile izolate de corupţie sau malpraxis”, au precizat reprezentanţii protestatarilor în comunicat.

Medicii independenţi doresc şi suplimentarea bugetului alocat ambulatoriului de specialitate în trimestrul IV 2024 cu suma de 500 de milioane lei, prin solicitare către Ministerul de Finanţe.

"Am venit aici, medicii, ca să vorbim despre respect, să vorbim despre lucruri care nu prea sunt în regulă în ultima perioadă care se întâmplă cu medicii. Am venit să vorbim despre finanţare, pentru că noi suntem medici care lucrează în cabinete individuale.

Deci, practic, majoritatea avem cabinetele noastre proprii. Suntem din ambulatorii de specialitate, aşa cum s-ar zice, din policlinici. Suntem psihiatrii, oftalmologi, neurologi şi aşa mai departe.

Ne susţinem cabinetul din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Susţinerea cabinetului a început să devină din ce în ce mai grea, pentru că sunt nişte cheltuieli destul de mari cu taxele, cu plata asistentelor şi aşa mai departe. Şi de la 1 octombrie Casa de Asigurări de Sănătate, care pare că nu ne acordă acel respect de egalitate care a trebuit să existe între noi, furnizorii Casei şi Casa Naţională, s-a hotărât să ne ajute cu 50 de bani la valoarea punctului prin care noi ne calculăm aceste venituri.

50 de bani înseamnă că la un consult care până acum rămâneam în mână să zicem că am rămas cu 40 de lei, acum rămânem cu 45 de lei, ceva de genul ăsta. Pentru noi este aproape jignitor că se întâmplă lucrul ăsta. 50 de bani pentru valoarea unui punct, adică valoarea unui PET. Mergem cu PET-ul la centrele speciale şi obţinem aceeaşi sumă.

Şi am venit să vorbim despre lipsa de respect pe care o resimţim din partea guvernanţilor, din partea Casei de Asigurări de Sănătate şi câteodată, din păcate, chiar şi din partea pacienţilor şi ne dorim din nou ca profesia noastră să fie una apreciată la justa valoare pentru că în mâinile noastre, până la urmă, stă sănătatea şi câteodată chiar viaţa pacienţilor noştri", a declarat pentru Epoch Times unul dintre participanţi, medicul Marcel Şarpe.

"Dacă noi nu vom avea o finanţare corectă, nu vom închide cabinetele, nu vom pleca acasă. Poate că unii însă vor pleca din ţară, dar poate că foarte mulţi vor renunţa la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, vor lucra doar în privat.

Pacientul va trebui să-şi plătească consulturi, să-şi plătească reţetele, deci practic nu va mai beneficia de gratuitatea pe care o merită prin faptul că este un pacient care este asigurat medical. Acum nu vreau neapărat să subliniez faptul că totuşi suntem o profesie, suntem profesia care, practic, investeşte cel mai mult timp pentru pregătirea noastră.

Vorbim de şase ani de facultate, vorbim de între patru şi şapte ani de rezidenţiat. Deci vorbim undeva între 10 şi 13 ani de şcoală, practic. Încercăm să obţinem o creştere a bugetului pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a adăugat medicul.

Întrebat cărui fapt crede că se datorează lipsa de respect din partea unora dintre pacienţi pe care a acuzat-o, medicul a răspuns: "Factorii sunt probabil mai mulţi. Oamenii sunt uşor influenţabili. Din păcate, aşa cum spunea cineva, în România este la modă să te uiţi în curtea vecinului şi să nu te intereseze doar de binele tău personal."

Chestionat dacă este de părere că toate scandalurile recente care au vizat sistemul de sănătate: gravide care nasc în faţa spitaelor, decesele de la Sf Pantelimon, moartea Alexandrei în chinuri fiindcă medicii au ignorat suferinţa şi mesajele ei etc. au contribuit şi ele la această lipsă de respect, medicul a declarat:

"Cu siguranţă că au contribuit şi aceste scandaluri, numai că eu nu pot să mă exprim legat de vinovăţia sau nu a acestor colegi care au fost implicaţi în aceste speţe. Justiţia este cea care trebuie să îşi spună cuvântul. Cu siguranţă că sunt şi medici care nu îşi fac treaba cum ar trebui, dar marea majoritatea dintre noi o facem cu dedicaţie şi o facem spre binele pacienţilor. Şi faptul că suntem luaţi la grămadă cumva şi se generalizează lucrurile, nu cred că face bine nimănui, nici nouă şi, în primul rând, nu face bine pacienţilor.

Pentru că un lucru extraordinar de important este atunci când ai o relaţie cu un pacient, acea relaţie trebuie să fie o relaţie de încredere. Nu trebuie să fie o relaţie de ură şi de lipsă de respect şi medicul să fie considerat de la început ca un criminal şi ca un om care vrea să facă rău", a răspuns medicul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor