Victor Chirilă: Plahotniuc duce propriu-zis negocierile cu factorii de decizie din Transnistria

Franco Frattini vorbeşte prin prisma Rusiei şi nu a OSCE spunând că retragerea trupelor ruse nu i se pare realistă în prezent. Aceasta nu reprezintă poziţia oficială a OSCE şi nici a Italiei, afirmă expertul.
Ştefan Sârbu
27.03.2018

alte articole

Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ştefan Sârbu
27.03.2018

În contextul vizitei reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, la Chişinău şi la Tiraspol, preşedintele Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă susţine că în prezent Republica Moldova trebuie să insiste mai mult ca niciodată pe retragerea necondiţionată şi completă a trupelor şi muniţiilor ruse care au mai rămas în regiunea transnistreană şi transformarea misiunii de pacificare în una civilă de monitorizare a situaţiei din zona de securitate. Fără această retragere nici un proiect, nici un program amplu de consolidare a încrederii nu va avea succes indiferent câţi bani vor fi investiţi în această regiune.

În opinia expertului, citat de radio Europa Liberă, în ultimii ani sub paravanul paşilor mici, R. Moldova, de fapt, a abordat poziţia Federaţiei Ruse, cea de a vorbi şi de a promova exclusiv proiecte şi subiecte ce ţin de cooperarea economică pentru că regiunea transnistreană trebuie să fie salvată de dezastrul economic în care se află şi nu discută nici în ruptul capului despre subiecte ce ţin de securitate, de statut şi cu atât mai mult despre drepturile omului care sunt încălcate în regiune.

Mai mult, Victor Chirilă menţionează că Frattini ar vorbi mai degrabă prin prisma Rusiei, decât prin prisma OSCE. ”Dânsul a spus că retragerea trupelor ruse nu i se pare realistă în prezent. Or, aceasta nu reprezintă poziţia oficială a OSCE şi nici poziţia oficială a Italiei care în prezent deţine funcţia de preşedinte al acestei organizaţii.”

În context, preşedintele Asociaţiei de Politică Externă afirmă că Igor Dodon, care a avut mai multe discuţii cu Vadim Krasnoselski, nu este un factor de decizie în R. Moldova când se vorbeşte despre problema transnistreană. ”Decide ştim foarte bine cine. Decide domnul Plahotniuc care este preşedintele PD, nu are nici o funcţie, dar el este cel care duce propriu-zis negocierile cu factorii de decizie din regiunea transnistreană. Ştiu doar că negocierile se duc în secret, societatea ştie foarte puţin despre aceste negocieri. Acest lucru este îngrijorător.”

De menţionat că, potrivit sursei citate, în ajunul vizitei în R. Moldova, Frattini a declarat într-un interviu pentru presa finanţată de Kremlin că i se pare nerealistă ideea retragerii trupelor ruseşti din regiunea transnistreană. Această declaraţie a stârnit critici din partea mai multor experţi, dar şi oficiali. Liderul partidului democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, a calificat declaraţia lui Frattini ca fiind „fie nechibzuită, fie cinică” şi a avertizat că „asemenea declaraţii pot bloca şi deturna definitiv progresele… în negocierile curente”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor