Vladimir Socor: Plahotniuc caută să se reconcilieze cu Moscova prin aşa-zisa reglementare transnistreană
alte articole
Premierul moldovean Pavel Filip a participat la sfârşitul săptămânii trecute la conferinţa internaţională de securitate de la Munchen unde a reiterat, în cadrul unei mese rotunde pe tema situaţiei ţărilor aflate între Rusia şi Occident, solicitarea Republicii Moldova privind retragerea de către Federaţia Rusă a trupelor militare şi armamentului din regiunea transnistreană, subliniiind totuşi faptul că s-ar dori păstrarea unei relaţii bune de colaborare cu Rusia.
În context, analistul politic Vladimir Socor a specificat că declaraţia lui Pavel Filip la conferinţa de la München nu va obţine nici respectul Rusiei şi nici respectul sau aprobarea partenerilor occidentali. Mai mult decât atât, Socor consideră că declaraţia lui Filip seamănă a fi „declaraţia unui şef de Guvern disperat să obţină bunăvoinţa Rusiei”.
Socor a mai menţionat că sensul declaraţiei premierului RM „noi dorim o relaţie prietenoasă cu Moscova în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată; o relaţie în care se va vedea o dorinţă reală de a ajuta dialogul bilateral”, înseamnă „vă rugăm, vă implorăm, redeschideţi piaţa rusească pentru produsele moldoveneşti” şi că „Plahotniuc a pierdut controlul relaţiilor cu Rusia”.
Cât despre trupele ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, Pavel Filip şi-a exprimat speranţa că va vedea din partea Kremlinului „o dorinţă reală de a ajuta reglementarea conflictului transnistrean şi de a retrage forţele”, declaraţie care în opinia lui Vladimir Socor denotă neprofesionalismul politicii externe a Republicii Moldova la cel mai înalt nivel la Chişinău.
Făcând referire la Ucraina care recent, printr-o legislaţie a Parlamentului, a declarat că „trupele ruseşti din estul Donbasului sunt trupe de ocupaţie”, analistul politic a specificat că Republica Moldova ar putea să profite de acest context internaţional şi să urmeze exemplul Ucrainei.
Pe de altă parte, Socor consideră că Moldova nu va face acest lucru, întrucât liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, are motive să se teamă de Rusia, mai ales că urmează alegeri parlamentare în toamnă la care candidatul pro-rus Igor Dodon ar putea obţine un rezultat bun, un rezultat care se va datora în mare parte parteneriatului dintre Dodon şi Plahotniuc.
Mai mult decât atât, expertul a explicat că pe lângă toate declaraţiile pline de neprofesionalism privind militarii ruşi din regiunea separatistă, pentru a ascunde faptul agresiunii ruse, Chişinăul foloseşte formula complet greşită şi contraproductivă de „reglementare transnistreană”, şi pretinde că e vorba de un conflict intern între Chişinău şi Tiraspol.
„Rusia nu doreşte o rezolvare a conflictului dintre Rusia şi Republica Moldova în Transnistria. Chişinăul face o eroare strategică descriind acest conflict ca fiind un conflict intern între Chişinău şi Tiraspol. Este, bineînţeles, un conflict internaţional, interstatal între Rusia şi Republica Moldova, conflict purtat de către Rusia cu trupele sale pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat analistul politic în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Dacă Chişinăul oficial ar fi luat în serios pericolul prezenţei armatei ruse în Transnistria, nu ar fi semnat protocoalele din noiembrie-decembrie anul trecut la Tighina şi la Viena, prin care cedează elemente de suveranitateTiraspolului. Acest fapt poate însemna, în opinia lui Socor, că Plahotniuc caută să se reconcilieze cu Moscova prin intermediul unei aşa-zise reglementări transnistrene care, de fapt, nu ar fi decât o suveranizare în paşi mici a Tiraspolului.
„În cazul conflictului dintre Rusia şi Georgia în Abhazia şi Osetia, în cazul conflictului dintre Rusia şi Ucraina în Crimeea şi în Donbas, în cazul conflictului dintre Armenia, sprijinită de ruşi, şi Azerbaidjan – toate aceste conflicte sunt considerate în mod oficial conflicte internaţionale, interstatale. Numai Republica Moldova a ajuns, din propria vină, în situaţia în care conflictul este considerat ca unul local. Rusia ca putere ocupantă, nu este trasă la răspundere nici de Chişinău, nici de diplomaţia internaţională, iar diplomaţia internaţională nu va trage Rusia la răspundere atâta timp cât Chişinăul nu face acest lucru”, a conchis Vladimir Socor.