Matei Dobrovie: Plahotniuc, singurul beneficiar al schimbării sistemului electoral în RM

Plahotniuc a crezut că împachetează frumos schimbările electorale şi ele nu o să poată fi contestate de partenerii europeni, dar s-a înşelat, aceştia au înţeles foarte bine contextul politic de la Chişinău, afirmă deputatul român.
Matei Adrian Dobrovie, deputat român USR
Matei Adrian Dobrovie, deputat român USR (facebook.com/matei dobrovie)

Deputatul român al partidului Uniunea Salvaţi România (USR), Matei Dobrovie, susţine că în noul aviz al Comisiei de la Veneţia, publicat recent sunt identificate foarte clar vulnerabilităţile sistemului uninominal mixt adoptat în Republica Moldova. Mai mult, deputatul menţionează că, fără a fi pomenit vreodată numele lui Plahotniuc, este clar pentru oricine citeşte raportul Comisiei că liderul PD ar fi singurul beneficiar al schimbării sistemului electoral.

În opinia deputatului român, la fel ca Dragnea cu legile justiţiei, Plahotniuc a crezut că împachetează frumos schimbările electorale şi ele nu o să poată fi contestate de partenerii europeni, dar s-a înşelat. Instituţiile europene înţeleg foarte bine contextul politic de la Chişinău şi de la Bucureşti, în ciuda propagandei unor televiziuni sau politicieni.

Matei Dobrovie notează că în prezent, în R. Moldova, Partidul Democrat (PD) al oligarhului Vladimir Plahotniuc care nu depăşeşte 14% nici în cele mai favorabile sondaje conduce de facto toată ţara - de la Preşedinţie, Guvern, Parlament, până la structurile locale, şi, mai ales, justiţia.

”Deoarece este conştient de probabilitatea mare de a obţine chiar şi sub 5% la alegeri, Plahotniuc ”a inventat” un nou sistem electoral care se mulează perfect pe avantajele PD: puterea de a constrânge oamenii cum să voteze la nivel local, eliminarea candidaţilor independenţi, reducerea şanselor partidelor noi fără acoperire naţională (PAS şi PPDA), puterea de a trasa graniţele fiecărei circumscripţii”, a adăugat politicianul din România precizând că simpla schimbare a sistemului electoral într-unul mixt, cu circumscripţii trasate la discreţia Guvernului lui Plahotniuc, poate duce Partidul Democrat chiar pe primul loc.

În context, pentru a dovedi cât de pro-european este Plahotniuc, Dobrovie atenţionează că pentru Transnistria sunt create 2 circumscripţii uninominale în nord şi în sud, în condiţiile în care rata de participare la vot este foarte mică, iar cei 2 parlamentari din Transnistria vor fi aleşi de puţini cetăţeni, ”nu mai vorbim de faptul ca R. Moldova nu controlează listele şi procesul electoral din stânga Nistrului.” În acelaşi timp, pentru moldovenii din afara ţării, numărul cărora se apropie de 1 milion s-au alocat numai 3 circumscripţii. ”Diaspora ar trebui să aibă în jur de 20 de circumscripţii!”.

”Deznodământul oricum este bătut în cuie, legea a fost adoptată chiar şi fără un consens larg, iar Comisia Electorală Centrală de la Chişinău deja s-a exprimat ironic că nu mai sunt posibile modificări în plin an electoral, conform recomandărilor aceleiaşi Comisii de la Veneţia”, a ţinut să concluzioneze deputatul român care consideră că partenerii europeni vor reanaliza poziţionarea UE faţă de R. Moldova în noul context, lucru ce poate fi doar în dezavantajul tuturor moldovenilor.

Comisia de la Veneţia a formulat recent un nou set de recomandări necesare „pentru a diminua efectele negative ale modificării sistemului electoral” în R. Moldova, schimbare pe care comisia o crede neavenită din cauza lipsei de consens şi riscului de a încuraja corupţia politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe