Şedinţă solemnă a Parlamentului la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Parlamentarii se întrunesc marţi, 27 martie - zi în care se celebrează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă - într-o şedinţă solemnă la care iau parte şi politicieni de peste Prut.
Şedinţă solemnă a Parlamentului la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Şedinţă solemnă a Parlamentului la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Ana Ion
27.03.2018

UPDATE: Parlamentul României a adoptat luni, la finele şedinţei solemne dedicate celebrării a 100 de ani de la unirea cu Basarabia, "Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918", declaraţie prin care "dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state" este considerată "pe deplin legitimă" şi în care se afirmă că "România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări de reunificare", relatează HotNews.

* * *

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc, marţi, ora 10, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În cadrul şedinţei urmează să fie adoptată o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918”. Preşedintele Klaus Iohannis nu va lua parte la eveniment. În schimb, premierul Dăncilă şi-a anunţat participarea, relatează news.ro.

La şedinţa solemnă a Parlamentului va participa şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, care ar urma să susţină un discurs. La rândul lor, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, precum şi reprezentanţii grupurilor parlamentare vor susţie alocuţiuni.

La şedinţa solemnă va lua parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni că liberalii, deşi unionişti, nu vor face parte din delegaţie pe motiv că aceasta este condusă de Andrian Candu, care a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire.

În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului va fi dezbătută şi adoptată o „Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care „se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE”.

Şedinţa de astăzi a fost precedată de o "Marea Adunare Centenară" organizată la Chişinău, la care au luat parte zeci de mii de persoane. Pe scena evenimentului de la Chişinău a urcat şi Traian Băsescu, care a cerut ca parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău să voteze în cel mai scurt timp unirea.

De asemenea, „Marea Adunare Centenară” a adoptat o proclamaţie în care cere Parlamentului de la Bucureşti ca în şedinţa solemnă din 27 martie să ia o decizie pentru „reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi a Actului Final de la Helsinki”. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor