Epurarea spaţiului informaţional din Transnistria. Se mai închide un ziar neafiliat puterii
alte articole
Săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost închisă una dintre puţinele publicaţii neafiliate, ziarul Profsoiuznîe Vesti, în traducere Noutăţile Sindicatelor. Redactorul-şef al publicaţiei, Ludmila Kovali, citată de Radio Europa Liberă, acuză actuala administraţie din stânga Nistrului de faptul că ar persecuta jurnaliştii care nu sunt suficient de loiali grupării concernului Sheriff care controlează în prezent atât puterea executivă, cât şi cea legislativă de la Tiraspol.
„În toată această situaţie mă omoară faptul că nu suntem deloc protejaţi. Dacă cuiva nu-i place de tine sau dacă principiile tale nu se vor înscrie în „directivele” celor care conduc în acest moment, aceştia te pot distruge cu o singură mişcare, te pot şterge din viaţă, îţi pot lua tot ce ai muncit o viaţă, casa, businessul şi aşa mai departe, fără să ţină cont de experienţa ta, de profesionalismul tău. Şi nu ai unde şi cui te plânge de ce ţi se întâmplă”, scrie, pe pagina sa de Facebook, Ludmila Kovali care a fost redactor-şef al ziarului Profsoiuznîe Vesti timp de 25 de ani.
De menţionat că, potrivit unor amendamente adoptate de aşa-zisul Soviet Suprem, folosirea termenului de „sindicat” în denumirea unor organizaţii se poate face doar cu acordul Federaţiei sindicatelor din Transnistria. Iar cererea adresată în acest sens de Profsoiuznîe Vesti a fost respinsă, ceea ce înseamnă că ziarul nu mai poate exista. Ultimul număr al publicaţiei a apărut pe data de 10 februarie, cu un tiraj de 1141 de exemplare.
Redactorul-şef al publicaţiei menţionează că în anul 2017, în fruntea Federaţiei sindicatelor a venit o nouă conducere care nu a mai fost mulţumită de colaborarea cu Profsoiuznîe Vesti. Şi nu pentru că ziarul nu ar fi respectat opinia federaţiei, ci doar pentru că noua conducere nu le-a iertat poziţia relativ independentă în tratarea evenimentelor din Transnistria.
”De ce se închide un ziar, dacă autorităţile spun că sunt democratice? Toţi cei care locuiesc aici, toţi cei care au citit ziarul nostru, cei care cunosc colectivul redacţional înţeleg că închiderea ziarului este un indicator al atitudinii noii puteri faţă de presa independentă. Eu sunt convinsă că închiderea ziarului Profsoiuznîe Vesti constituie o epurare a spaţiului informaţional al Transnistriei, o eliminare a mediilor de informare care încă mai pot oferi cititorilor informaţie alternativă”, a concluzionat Ludmila Kovali.
În context, o persoană dintr-o localitate din Transnistria a declarat pentru sursa citată că nu există în regiune libertatea cuvântului sau opiniei. Oamenii pur şi simplu se tem să-şi spună punctul de vedere. ”Se tem de putere, se tem de consecinţe. Oamenii au fost speriaţi şi sunt timoraţi de tot ce se întâmplă la noi. Nu ştiu… Cred că totuşi avem nevoie de altă putere, clar, nu de holdingul Sheriff.”