Cripto-valută transnistreană. Oazu Nantoi: Aşa-numitul conflict de pe Nistru s-a transformat într-un business

Pe de o parte le vorbesc cetăţenilor despre soluţionarea conflictului transnistrean ca prioritate naţională, iar pe de altă parte autorităţile de la Chişinău se fac complici unui nou proiect care ar putea demara în curând la Tiraspol, punând în pericol, din nou, securitatea naţională a Republicii Moldova.
Bitcoin (KAREN BLEIER/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
05.03.2018

După una din vizitele în Republica Moldova a fiului procurorului general al Federaţiei Ruse, Igor Ceaika, care a fost întâmpinat de „cel care se numeşte preşedintele Republicii Moldova”, Igor Dodon, ulterior aceştia au mers la Tiraspol unde a fost anunţată ideea creării cripto-valutei în regiunea separatistă.

O investigaţie Jurnal TV scoate la iveală faptul că ideea respectivă a început deja a fi realizată, întrucât separatiştii transnistreni au început importarea tehnicii necesare pentru producerea cripto-valutei şi cel puţin un lot de marfă a trecut deja prin vama moldovenească, lucru care se vede prin apariţia ştampilei instituţiei de stat pe o factură emisă pentru 2400 de plăci video în valoare de 720 mii dolari, la 24 ianuarie 2018. Marfa este importată din China, ulterior, în regiunea separatistă urmând să mai ajungă încă nouă camioane.

Potrivit mai multor acte semnate între Chişinău şi Tiraspol, se observă că autorităţile de la Chişinău nu se împotrivesc aventurii iniţiate de separatiştii transnistreni care au început să cumpere marfa necesară încă înainte de a vota aşa-zisa lege privind dezvoltarea tehnologiilor blockchain în Transnistria, care a fost votată de pretinsul legislativ abia la 30 ianuarie.

”Ideea dezvoltării unei afaceri cu cripto-valută în Transnistria a fost clocită la Moscova. Amicii ruşi ai separatiştilor transnistreni le-au recomandat să exploateze la maximum acest domeniu. Proiectul pretinde a fi o încercare de a salva economia nerecunoscutei republici după ani de zile în care ruşii nu mai contribuie financiar”, se arată în investigaţie.

În opinia directorului de programe de la Institutul de Politici Publice (IPP), Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană, ideea creării cripto-valutei în regiunea separatistă se numără printre multiplele atacuri la adresa securităţii naţionale a Republicii Moldova începând cu 1992 şi până în prezent, iar dacă s-ar face o listă a atacurilor, ar fi necesare sute de pagini.

Nantoi a ţinut să precizeze că toate aceste pretinse atacuri s-au lansat prin complicitatea autorităţilor de la Chişinău, întrebându-se retoric de ce toată lumea se miră de acest lucru şi „de ce sunt subestimate autorităţile de la Chişinău, poate au cotă în business-ul de la Tiraspol, că nu au acceptat pur şi simplu”.

În context, expertul în problema transnistreană a amintit despre vizita fiului procurorului general al Federaţiei Ruse la Chişinău, atunci când, de fapt, a şi fost anunţată ideea creării cripto-valutei care a ajuns să fie realizată, discuţie dintre Vladimir Voronin şi Vladimir Putin la 22 iunie 2007, după care centrala de la Cuciurgan, privatizată ilegal de Federaţia Rusă, a obţinut licenţă pentru tranzitarea energiei electrice pe piaţa românească, iar ulterior în insulele Virgine a apărut un off-shore care a devenit intermediar între Cuciurgan şi piaţa românească.

"În noiembrie 2008, întrunirea de lucru a CSI la Chişinău, când vine un oarecare Vladimir Putin şi în prezenţa lui se semnează contractul de interconectare a centralei de la Cuciurgan cu piaţa energetică a României pentru sporirea exportului pe piaţa românească în situaţia când cei de la Cuciurgan nu plătesc nimic pentru gazul consumat. Supra-profitul este împărţit în culise între cei care stau în faţa cetăţenilor şi vorbesc despre faptul că soluţionarea conflictului transnistrean este o prioritate naţională, care, de fapt, s-a transformat într-un business”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV.

La rândul său, directorul de programe de la Promo-LEX, Alexandru Postică, susţine afirmaţia lui Oazu Nantoi privind ameninţarea directă asupra securităţii naţionale a statului. Mai mult decât atât, acesta a specificat că, dacă anterior, înainte de 2007-2008, Federaţia Rusă nu vorbea deschis despre susţinerea regiunii transnistrene, acum chiar nu se sfieşte deloc. Totuşi, este straniu în toată situaţia prezentă a Transnistriei, uşurinţa cu care s-a reuşit aprovizionarea sistemului cu acele mărfuri care vor fi utilizate pentru „asigurarea existenţei regiunii secesioniste”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor