Beijingul îşi spală crimele cu ajutorul unei investigaţii-capcană din mass media

Autorităţile din Liaoning au anunţat pe 8 aprilie că investighează torturarea deţinuţilor din lagărul de muncă Masanjia, a raportat în mass-media chineză revista Lentile. Cu toate acestea analiştii chinezi par convinşi că poliţia încearcă de fapt să reducă la tăcere victimele.
Revista Lens a postat un articol lung şi detaliat cu privire la tortura care are loc la lagărul de muncă Masanjia, în nord-estul Chinei. Intitulat "Părăsind Masanjia", articolul era încă disponibile câteva zile mai târziu pe site-ul revistei . (The Epoch Times)
Jane Lin
18.04.2013

Autorităţile din Liaoning au anunţat pe 8 aprilie că investighează torturarea deţinuţilor din lagărul de muncă Masanjia, a raportat în mass-media chineză revista Lentile. Cu toate acestea analiştii chinezi par convinşi că poliţia încearcă de fapt să reducă la tăcere victimele.

Mass-media de stat Cotidianul Poporului a relatat că departamentul provincial de justiţie din Liaoning, biroul provincial de reeducare prin muncă şi unităţile de procuratură şi-au "unit forţele" pentru a analiza rapoartele despre cazurile de tortură petrecute sistematic într-unul dintre cele mai groaznice lagăre de muncă pentru femei - Masanjia.

Cu toate acestea, celebrul activist pentru drepturile omului Hu Jia a declarat pe Twitter că ancheta nu are deloc legătură cu abuzurile din lagărul de muncă, ci este de fapt o anchetă ascunsă: autorităţile vor să afle cum s-au scurs informaţiile şi au ajuns să fie raportate de mass-media.

Zhang Chaoying, directorul biroului provincial de reeducare prin muncă din Liaoning, este un fost director al lagărului de muncă, conform Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong. Conform avocatului chinez pentru drepturile omului Jiang Tianyong, acest lucru arată că liderii echipei de investigaţie sunt de fapt şi autorii morali ai torturilor şi nu au nicio credibilitate.

Jiang a spus că a depus o plângere la toate departamentele care desfăşoară în prezent ancheta. Plângerea a fost depusă în numele lui Yi Sun, una din sutele de mii de victime - care este practicantă Falun Gong. "Oficialii acestor organizaţii sunt conştienţi că tortura se petrece sistematic în lagărul de muncă şi sunt, prin urmare, cu toţii părtaşi, fiind de fapt infractori", a susţinut Jiang.

Li Wenjuan, pe vremuri funcţionar fiscal, a fost torturată în lagărul de muncă în 2006. După ce a auzit despre anchetă, împreună cu foşti deţinuţi au mers la Departamentul de Justiţie din Liaoning pentru a furniza informaţii pentru echipa de anchetă.

Victimele au fost rugate să-şi lase informaţiile de identificare şi numerele de telefon mobil, dar "nu ni s-a cerut altceva, nu au luat documentele pe care le-am prezentat şi nici nu au ascultat ceea ce am avut de spus" a declarat Li pentru The Epoch Times. "Ei doar ne-au filmat înainte de a pleca".

Ei s-au deplasat şi la birourile Cotidianului Poporului din Liaoning, unde la început au fost primiţi călduros de reporteri, potrivit lui Li. Cu toate acestea, lucrurile au început să se schimbe atunci când numeroase alte victime au vizitat biroul două zile mai târziu - şocul a venit atunci când reporterii le-au declarat că li s-a ordonat să nu raporteze despre Masanjia.

Între timp, articolul din revista Lentile a fost şters de pe site-urile din China. China Digital Time a raportat că Departamentul Central de Propagandă a emis pe 9 aprilie instrucţiuni de cenzură a mass-mediei din partea autorităţilor guvernamentale, în care li se cerea să "nu reutilizeze, raporteze sau comenteze" articolul despre Masanjia.

Li a declarat pentru The Epoch Times că pe 13 aprilie, la uşa sa s-a prezentat un poliţist, cerându-i să coopereze cu ancheta şi să meargă cu el la secţie.

Li a refuzat să deschidă uşa şi a rămas închisă în casă de atunci. Li a relatat pentru New Tang Dynasty TV că s-a speriat pentru că a fost torturată dur toată perioada cât s-a aflat la Masanjia. Îi este frică de o nouă arestare, spunând că nu va supravieţui unei alte runde.

Un alt grup de victime care au mers la Departamentul provincial de Justiţie pe 11 aprilie pentru a-şi prezenta cazurile au primit un tratament similar. Ei au vizitat apoi ziarul local şi au cerut ca autorităţile din Shenyang, inclusiv Departamentul local de Justiţie, să fie recuzate de la efectuarea anchetei.

Una dintre victime este o petiţionară pe nume Gai Fengzhen. O sursă a declarat pentru The Epoch Times că Gai a primit un apel telefonic ameninţător de la un străin care pretindea că este reporter, în seara zilei de 11 aprilie. Bărbatul a avertizat-o pe Gai să stea deoparte.

Într-un raport din Deutsche Welle de pe 8 aprilie, Gai a spus că ea a suferit torturi îngrozitoare în lagărul de muncă în 2008. "Ei au fost atât de cruzi. ... Alte persoane văd lucruri de genul ăsta în filme, dar eu le-am experimentat personal".

De fapt, poliţia a reuşit să localizeze multe dintre victimele despre care a raportat mass-media şi să-i forţeze să semneze o declaraţie de garanţie, în conformitate cu o postare pe Twitter a activistului Hu Jia.

Autorităţile din Liaoning încearcă evident să reducă la tăcere victimele, a spus comentatorul politic Heng He pentru Sound of Hope Radio Network. "Echipa de investigaţie face exact opusul a ceea ce au sperat victimele."

El a sugerat ca membrii actualei echipe de anchetă să fie eliminaţi, deoarece au un conflict de interese cu victimele. "Ei au fost cei care au iniţiat şi încurajat tortura în Masanjia", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor