Oraş din China suspendă construirea unei centrale pentru deşeuri nucleare în urma protestelor locale

Un oraş din estul Chinei a anunţat că suspendă activităţile preliminare asupra unei centrale de procesare a deşeurilor nucleare după câteva zile de proteste din partea localnicilor. Totuşi, nu s-a luat o decizie finală.
Mii de oameni protestează în oraşul chinez Lianyungang împotriva construirii unei centrale de procesare a deşeurilor nucleare.
Mii de oameni protestează în oraşul chinez Lianyungang împotriva construirii unei centrale de procesare a deşeurilor nucleare. (Captură Foto)

Oraşul chinez Lianyungang din provincia estică Jiangsu a anunţat miercuri că va suspenda pregătirile pentru un posibil proiect sino-francez de procesare a deşeurilor nucleare după ce mii de localnici au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva proiectului.

Manifestanţii au avut conflicte violente cu poliţia şi au cerut ca proiectul să fie anulat în întregime din cauza pericolului pe care îl poate avea asupra sănătăţii localnicilor.

Grupul francez specializat în combustibil nuclear Areva a căzut de acord în 2012 să coopereze cu Grupul Nuclear Naţional Chinez (CNNC) în vederea construirii unei centrale de reprocesare în China, fără să menţioneze vreo locaţie specifică.

Suspendat dar nu anulat

Oraşul Lianyungang este preferat pentru că o mare centrală nucleară este construită de CNNC în apropiere.

Proiectul pentru reprocesare nucleară în valoare de 10,81 miliarde de euro a fost programat să demareze în 2020 şi să fie finalizat până în 2030, dar viitorul său este acum neclar.

Şi autorităţile americane s-au opus proiectului, susţinând că acesta va afecta eforturile de limitare a răspândirii materialelor ce ar putea fi folosite pentru crearea de arme.

Protestele din Lianyungang au evidenţiat opoziţia locală faţă de proiectele nucleare de pe cuprinsul Chinei, care urmăreşte să îşi extindă capacitatea nucleară la o scară mare şi încurajează companiile de stat să construiască centrale în străinătate.

China are în prezent 34 de reactoare nucleare în funcţiune şi altele 20 în construcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe