Găgăuzia joacă şi cu ruşii şi cu turcii

Găgăuzia atrage investiţii atât din Turcia, cât şi din Rusia, stimulând concurenţa între cele două puteri. În timp ce există informaţii despre pârghiile ruseşti, influenţa regională a Turciei rămâne cu mult subevaluată, scrie Internaţional Business Times, citat de Agora.md.
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)
Matei Dobrovie
11.08.2016

În urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, în decembrie 1991, Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) şi-a deschis birouri în noile republici din Azerbaidjan, Kârgâzstan, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan. Concentrându-se în primul rând pe educaţie şi infrastructură, TIKA şi-a dublat mărimea în ultimul deceniul după ce Erdogan a venit la putere în calitate de prim-ministru în 2003. Acum Găgăuzia serveşte drept o dovadă a puterii soft turce.

„Avem doi parteneri strategici. Turcia este bună pentru mediul nostru de afaceri, iar Rusia pentru a avea acces la piaţă”, a declarat şeful Direcţiei pentru relaţii externe a executivului autonomiei găgăuze, Vitali Vlah, pentru Internaţional Business Times.

Găgăuzii nu sunt foarte bogaţi şi aşteaptă bucuroşi bani şi infrastructură de la turci, ruşi, moldoveni şi Uniunea Europeană. Tactica lor este neutralitatea, storcând bani de la toţi patronii care caută să-şi instaureze influenţa în zonă.

„Găgăuzia joacă pe toate fronturile. Criza este pentru oamenii săraci, nu pentru cei bogaţi”, spune Nadejda Guseinova, managerul organizaţiei de caritate Miras Moldova, finanţată de UE.

„Luăm tot ce e mai bun de la fiecare. Turcii au jucat un rol important pentru că ne-au ajutat să ne obţinem independenţa.Totul este construit aici de TIKA”, spune Vitali Vlah.

Internaţional Business Times reaminteşte că odată cu trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, cu ajutorul Turciei, persoanele vârstnice şi tinere nu-l pot citi, iar singura cale de prezervare a limbii este cultura pop.

Pe de altă parte, publicaţia arată că prin Găgăuzia sunt aduse brânză şi alte produse interzise de embargoul impus Rusiei de Occident în Rusia, ca şi cum ar fi de provenienţă găgăuză. În plus, aproximativ 60% din veniturile legitime ale regiunii sunt reprezentate de vânzările de vin cu camioanele către italieni.

În contextul actual al resetării relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, întrebarea cea mai importantă pentru găgăuzi este ce beneficii le pot veni de la această schimbare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor