China amână sancţionarea de către ONU a noilor teste de rachete nord-coreene
alte articole
China a amânat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a programului de rachete al Coreei de Nord, după ce un proiectil al Phenianului a aterizat recent în apropierea Japoniei. S-a comunicat că, de fapt, Consiliul a insistat ca în declaraţie să fie inclusă opoziţia Beijingului faţă de desfăşurarea sistemului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud.
SUA a circulat o declaraţie provizorie de condamnare a acţiunilor Phenianului, dar Consiliul de Securitate (CSONU) format din 15 membri a rămas divizat în ceea ce priveşte declaraţia.
În 3 august, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în largul coastei sale estice, fiind cel mai recent exemplu de încălcare a rezoluţiilor CSONU de către statul comunist izolat. Lansarea a înfuriat Japonia, după ce racheta a aterizat pentru prima dată în apele sale teritoriale sau în apropierea lor.
China doreşte ca în declaraţie să se menţioneze, de asemenea, că “părţile ar trebui să evite adoptarea oricăror acţiuni ce ar putea duce la provocări reciproce şi la amplificarea tensiunilor, şi că ar trebui să nu desfăşoare noi fortăreţe antirachete în Asia de Nord-Est cu scuza abordării ameninţărilor venite din partea programelor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord”.
În plus, Beijingul doreşte eliminarea din declaraţie a unei propoziţii privind temerile manifestate de Washington cu privire la o rachetă lansată la începutul acestei luni de Coreea de Nord şi care a aterizat în apropierea Japoniei.
Conform Reuters, China a declarat CSONU: “Credem că răspunsul Consiliului este bazat pe încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate, şi nu în funcţie de locul unde a aterizat racheta”.
Administraţia preşedintelui Xi Jinping a fost de mult timp atentă la relaţiile SUA cu Coreea de Sud. China - un aliat al Coreei de Nord - a declarat că decizia Washingtonului de a desfăşura sistemul antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean va duce doar la amplificarea tensiunilor în peninsula coreeană.
În timpul întâlnirii Consiliului de săptămâna trecută, ambasadorul american Samantha Power a respins afirmaţiile Beijingului că lansarea rachetei nord-coreene a fost un răspuns la decizia SUA de a desfăşura sistemul THAAD.
Negocierile privind declaraţia Consiliului păreau să fi ajuns în impas marţi, 9 august, în condiţiile în care Japonia şi SUA au declarat că nu vor ceda în faţa schimbărilor propuse de China, astfel încât declaraţia să reflecte punctul său de vedere.
Este pentru a doua oară în ultimele două luni când CSONU nu a reuşit să condamne Coreea de Nord în principal datorită obiecţiilor Chinei.
“Să propui ca acest Consiliu ar trebui să critice pur si simplu măsurile defensive pe care statele le-au luat pentru a-şi apăra populaţiile în faţa ameninţărilor nord-coreene clare şi repetate cu rachete balistice... ar fi un lucru nepotrivit şi ar trimite un mesaj complet greşit Coreei de Nord”, a declarat SUA diplomaţilor consiliului.
Ultima declaraţie CSONU de condamnare a Coreei de Nord a vizat lansarea a două rachete de rază medie în luna iunie. Statul izolat a fost supus la cinci seturi de sancţiuni ONU de la primul său test atomic în 2006.
Ultimele şi cele mai duri sancţiuni au fost aplicate în luna martie, interzicând administraţiei lui Kim Jong-un să exporte produse precum cărbune, fier sau alte minerale. Restricţii au fost impuse de asemenea şi asupra sectorului bancar nord-coreean.