Ministrul Justiţiei al RM: Presa scrie articole la comandă şi nu respectă paritatea de opinii

Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari susţine că mass media din Republica Moldova s-a divizat în funcţie de preferinţele politice, articolele nu sunt bine documentate, iar din acest motiv presa a fost exclusă din categoria “surselor” obligatorii de autosesizare a ANI.
Vladimir Cebotari, ministrul Jistiţiei (facebook.com / Vladimir-Cebotari)
Ştefan Sârbu
12.08.2016

Într-un interviu realizat recent de către Moldova Curată, ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari a menţionat că presa „se de-credibilizează împreună cu clasa politică”, iar „din acest punct de vedere nu mai poate deveni o sursă veridică de informare”, de aceea conform prevederilor noii Legi cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), mass media a fost exclusă din categoria „surselor” de unde se pot autosesiza ofiţerii de integritate.

“Da, este adevărat şi regret acest lucru, că a trebuit să fie o astfel de excludere, deoarece în ultimul timp, mass media s-a divizat în funcţie de preferinţele politice, de interese. Nici măcar anumite surse mass media nu au stat să nu fie implicate în acele mari probleme cu care s-a confruntat ţara noastră în ultimii câţiva ani, pornind de la fraude bancare, terminând cu nu ştim care activităţi. De aceea, din păcate, este cunoscut şi indiscutabil că apar articole la comandă, şi o spune asta lumea din toate taberele, o spune clasa jurnaliştilor, o spun cei care consumă articolele. Nu se respectă, din păcate, paritatea de opinii sau echidistanţa”, a subliniat ministrul Justiţiei potrivit sursei citate.

Vladimir Cebotari a punctat că bazându-se pe conţinutul articolelor din presă, Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în multe cazuri, fiindcă era obligată să o facă. În consecinţă şi-a creat un volum de muncă consumând resurse importante, dar care până la urmă nu s-a soldat cu decizii.

Cu toate acestea ministrul Justiţiei susţine că reprezentantul presei nu a fost eliminat din componenţa noului Consiliu de Integritate, iar jurnaliştii vor putea candida în Consiliu din partea reprezentanţilor societăţii civile. “Mass-media se plasează în dialogul cu autorităţile publice drept parte a societăţii civile, de aceea nu este logic să o divizăm.”

„Presa nu poate fi exclusă din sursele de informare pentru organele de drept sau inspectorii de integritate, indiferent dacă funcţionarilor le pare sau nu credibil. Declaraţia ministrului Justiţiei îmi pare total neadecvată, în contextul în care autorităţile s-au angajat în faţa organismelor internaţionale să combată corupţia, să crească nivelul de integritate în serviciul public, să promoveze drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Presa, aşa cum este ea în Republica Moldova, a scos în vileag foarte multe cazuri problematice legate de integritatea demnitarilor. Nu vom exagera dacă vom afirma că jurnaliştii au făcut-o de mai multe ori decât instituţiile abilitate să facă acest lucru şi care sunt plătite din banii publici”, a comentat pentru portalul anticorupţie.md Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Comi­sia Naţio­nală de Inte­gri­tate a fost reorganizată la 1 august a.c. în Auto­ri­ta­tea Naţio­nală de Inte­gri­tate care este succesorul în drepturi a acesteia. Noua insti­tu­ţie pre­su­pune un număr de 30 de inspec­tori de inte­gri­tate care vor avea inde­pen­denţă func­ţio­nală, vor putea con­stata aba­te­rile în decla­ra­ţi­ile de avere ale dem­ni­ta­ri­lor şi vor avea drep­tul să aplice sanc­ţiuni. Candidatul care a promovat concursul pentru suplinirea funcţiilor de inspector de integritate urmează să fie angajat în funcţie numai după prezentarea unei declaraţii de integritate pe propria răspundere şi testarea la detectorul comportamentului simulat (poligraf).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor