Viaţa unui băiat cu fractură facială severă salvată de un soldat. Cum a procedat?

Stânga: (Prin amabilitatea revistei Soldier Magazine via Wayne Ingram); Dreapta: (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)
Michael Wing
07.12.2023

În urmă cu 20 de ani, un băieţel din Bosnia a înduioşat un soldat britanic şi nenumăraţi telespectatori englezi pentru curajul său şi încă după mulţi ani, impactul situaţiei băieţelului din Bosnia impresionează profund.

Ştefan s-a născut cu o fractură facială extrem de rară şi severă, care i-a ameninţat viaţa şi l-a împiedicat să aibă o copilărie normală. Prin intervenţii chirurgicale esenţiale el a fost transformat total cu ajutorul binefăcătorului său din Dorset, care a apelat la o campanie de donaţii.

De atunci au trecut 20 de ani.

Astăzi, Ştefan este un tânăr talentat de 24 de ani care cântă la pian şi este logodit. Omul care a contribuit atât de mult la schimbarea vieţii sale, soldatul britanic în retragere Wayne Ingram, în vârstă de 54 de ani, a păstrat legătura cu Ştefan în toţi aceşti ani prin intermediul Facebook şi WhatsApp. "Acum este un bărbat arătos şi puternic ... şi are o logodnică frumoasă", a declarat Ingram pentru The Epoch Times după ce a primit fotografii recente de la prietenul său bosniac.

În urmă cu două decenii, Ştefan a fost supus unei operaţii majore, după care au avut loc mai multe intervenţii chirurgicale mai mici. Intervenţia finală din 2016 i-a completat structura nazală.

Acum "trăieşte o viaţă extraordinară în Bosnia", a spus Ingram, subliniind faptul că nu va uita niciodată că şi el s-a schimbat mult datorită lui Ştefan. "Într-un fel, Ştefan mi-a salvat viaţa, pentru că eu eram un militar obişnuit care doar merge la război", a spus el. "Curajul lui Ştefan m-a făcut să realizez că pot face mai mult. ... Datorită lui sunt o persoană mai bună".

(Stânga) Sergentul Wayne Ingram îl ţinea în braţe pe Stefan Savic, pe când avea 4 ani (prin amabilitatea revistei Soldier Magazine via Wayne Ingram); (Dreapta) Stefan la scurt timp după ce a fost supus primei sale intervenţii în urmă cu 20 de ani, în octombrie 2003. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)
(Stânga) Sergentul Wayne Ingram îl ţinea în braţe pe Stefan Savic, pe când avea 4 ani (prin amabilitatea revistei Soldier Magazine via Wayne Ingram); (Dreapta) Stefan la scurt timp după ce a fost supus primei sale intervenţii în urmă cu 20 de ani, în octombrie 2003. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)

În 2003, Ingram - pe atunci sergent major în armata britanică - a vizitat oraşul lui Ştefan, Laktaši, la 40 de kilometri sud de graniţa croată. Soldatul, care făcea parte din Batalionul 9/12 Lăncieri, era într-o misiune NATO de stabilitate în Bosnia, naţiune care la acea vreme se resimţea după un război civil brutal, în care au fost ucişi aproape un sfert de milion de oameni.

La prima lor întâlnire crucială în cadrul unei misiuni, în martie 2003, Ingram a văzut o fotografie a lui Ştefan în timpul unei patrule de rutină, ceea ce l-a devastat. "Ca tată, nu vrei niciodată să se întâmple un lucru rău copiilor tăi", a declarat el pentru ziar. "Să-l văd pe acest tânăr băiat care era grav desfigurat luptând - mi-a înduioşat inima".

Familia lui Ştefan i-a primit pe membrii batalionului în casa lor şi din prima zi curajul lui Stefan în faţa unei adversităţi teribile l-a captivat pe Ingram.

Ingram s-a hotărât să îl ajute pe Ştefan atunci când a aflat de la Milos Savic, tatăl băiatului, că singura speranţă ca fiul său să se bucure de o viaţă normală era să facă operaţii. Tatăl era îngrijorat că atunci când va începe şcoala, în anul următor, băiatul va fi hărţuit şi va dezvolta un complex de inferioritate. Ce nu ştia Ingram, dar a aflat mai târziu, era că fractura facială a lui Ştefan l-ar fi ucis în cele din urmă.

Însă o operaţie ar fi costat zeci de mii de euro. Văzând atâta curaj la acest tânăr, Ingram a spus că va face tot ce poate. "Nu le-am promis niciodată că voi putea să-i ajut. Trebuia să obţin permisiunea armatei britanice", a declarat el pentru The Epoch Times.

A scris zeci de scrisori şi e-mailuri, până când, în cele din urmă, chirurgul David Dunaway de la Great Ormond Street Hospital (GOSH) din Londra a ascultat rugămintea lor şi le-a răspuns că va încerca să-l ajute pe Ştefan, gratuit. Ingram a subliniat că aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat fără ajutorul lui Dunaway, afirmând că "este o persoană extraordinară".

Mai târziu în acelaşi an, familia a mers la Londra, unde au fost făcute tomografii computerizate ale craniului lui Ştefan, după care Dunaway a stabilit că era posibilă o operaţie "majoră".

Craniul său trebuia demontat prin îndepărtarea unei porţiuni de os din partea frontală a craniului, protejând în acelaşi timp creierul delicat al băiatului. Trebuiau ajustate orbitele ochilor lui Ştefan, care erau prea depărtate. O prelevare osoasă din partea superioară a craniului urma să completeze osatura nasului lui Ştefan. Toate acestea urmau să fie susţinute de plăci şi şuruburi metalice.

Ar fi fost nevoie de o operaţie maraton de 12 ore, şi exista riscul să moară sau să orbească în urma procedurii. Acest lucru l-a făcut pe Ingram să se întrebe dacă a făcut bine că s-a implicat.

Totul fiind pregătit, familia a ajuns la GOSH cu o zi înainte de operaţie, pe 27 octombrie 2003. Spre deosebire de toţi ceilalţi care erau cuprinşi de teamă, Ştefan era neînfricat, neţinând seama de gravitatea situaţiei. În ciuda riscurilor, operaţia a fost un mare succes, depăşindu-le toate speranţele. "Suntem încântaţi de rezultatele operaţiei şi totul a decurs mai bine decât am fi putut spera", a declarat Dunaway pentru British Forces Broadcasting Service (BFBS), într-un interviu din 2003.

(Stânga) O fotografie făcută în 2023 îi arată pe Stefan Savic, pe mama sa, Slavenka Savic, şi pe sora sa; (Dreapta) O fotografie recentă cu Stefan şi Wayne Ingram. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)
(Stânga) O fotografie făcută în 2023 îi arată pe Stefan Savic, pe mama sa, Slavenka Savic, şi pe sora sa; (Dreapta) O fotografie recentă cu Stefan şi Wayne Ingram. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)

Slavenka Savic, mama lui Ştefan, a declarat pentru BFBS imediat după operaţie că acum este "cea mai fericită mamă de pe faţa pământului". "Acum este perfect". Tatăl lui a declarat că rezultatele vorbesc de la sine.

După aceea, Ingram a simţit că i s-a luat o greutate imensă de pe inimă. Soldatul nu a putut fi alături de familie în timpul procedurii de 12 ore a lui Ştefan, deoarece povara emoţională era prea mare. "Aş fi cedat la un moment dat", a declarat el pentru The Epoch Times. "Ce s-ar fi întâmplat dacă Ştefan ar fi murit sau ar fi orbit?".

Incluzând prima sa operaţie crucială din 2003 şi o operaţie preliminară pentru a îndepărta mai mulţi dinţi din faţă, Ştefan a suferit cinci intervenţii. Celelalte au avut loc în anii adolescenţei, încheindu-se cu finalizarea nasului în 2016.

Stefan Savic după ce a fost operat definitiv în 2016. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)
Stefan Savic după ce a fost operat definitiv în 2016. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)

(Stânga) Chirurgul David Dunaway, Stefan Savic şi Wayne Ingram după ultima operaţie a lui Stefan în 2016. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)
(Stânga) Chirurgul David Dunaway, Stefan Savic şi Wayne Ingram după ultima operaţie a lui Stefan în 2016. (Prin amabilitatea lui Wayne Ingram)

În total, strângerea de fonduri s-a soldat cu aproximativ 160.000 de lire sterline (aproximativ 195.000 de dolari), datorită donaţiilor publice generoase, a declarat Ingram. Iniţial, adorabilul copil de 4 ani fusese difuzat pe marile reţele din Marea Britanie şi până în America, topind inimile şi aducând în acelaşi timp bani. Strângerea de bani a fost mai dificilă pe măsură ce Ştefan se maturiza, însă Ingram a promis că va reuşi să facă acest lucru şi s-a ţinut de cuvânt.

Acel băieţel din Bosnia îl schimbase pe Ingram ca persoană. "Stefan mi-a arătat", a spus domnul Ingram. "M-a făcut să realizez că toţi putem trece prin viaţă privind lucrurile, dar fără să le vedem."

Ingram a constatat că îi poate ajuta pe cei care o duc mai rău decât el şi a precizat că va continua să facă acest lucru tot restul vieţii lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor