Veteranii războiului de pe Nistru: Separatiştii ne-au nimicit fizic, iar guvernanţii ne distrug moral

Noi proteste se anunţă în faţa clădirii guvernului. Cei care vor protesta sunt veteranii războiului de pe Nistru care nu-şi pot lua în proprietate locuinţele primite de la stat, deşi susţin unii dinte ei, au luat şi credite pentru a le finisa.
Veteranii conflictului militar de pe Nistru (europaliberă.org)
Maria Maevschi
06.06.2016

Reprezentanţii Mişcării Refugiaţilor Transnistreni au anunţat luni în cadrul unei conferinţe de presă că vor ieşi din nou la proteste, după ce promisiunile primite acum patru luni de la premierul Pavel Filip s-au dovedit a fi doar vorbe goale. Aceştia spun că de la ultimele ieşiri în stradă nu s-a schimbat nimic, şi că guvernanţii doar mimează că rezolvă problemele cu care se confruntă veteranii.

Reprezentanţii mişcării au anunţat că vor organiza proteste la Guvern în această săptămână, miercuri şi joi, începând cu ora 10:00, relatează jurnal.md.

„După protestele din ianuarie, pe 20 februarie premierul ne-a invitat la o şedinţă chipurile, pentru a ameliora situaţia protestatarilor. Ne-a spus: „Nu protestaţi, vom soluţiona problemele.” Au promis că vor rezolva problemele locuinţelor refugiaţilor transnistreni, problema pensiilor mizere şi multe alte probleme. În toată această perioadă însă doar au mimat că soluţionează problemele. Am tras concluzia că ei vor să scape de proteste. Separatiştii ne-au nimicit fizic, iar guvernanţii ne distrug moral”, a afirmat preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatolie Bîzgu.

Potrivit unei hotărâri a Curţii Supreme de Justiţie din 2013, decizia Consiliului Municipal Chişinău care interzicea privatizarea apartamentelor din municipiul Chişinău construite de către autorităţile municipale, în care aceştia locuiesc, a fost anulată. Veteranii războiului de pe Nistru sunt nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să plătească pentru aceste locuinţe.

„Aceste apartamente au fost acordate, dar nu au fost finisate. Oamenii au finisat lucrările din banii lor. Pentru asta unii au luat credite. Am impresia că legea cu privire la locuinţele sociale a fost modificată de persoane care stau prin birouri şi idee nu au despre ce e vorba. Ei au furat bani de la construcţia acestor blocuri, iar noi acum trebuie să le plătim câte 800 de mii. Este o cifră fantastică. Ei fac trimitere la Legea cu privire la locuinţe care intră în vigoare în noiembrie 2016. Ei deja trimit răspuns că apartamentele sunt locuinţe sociale care nu pot fi vândute. De ce suntem limitaţi în drepturi? Ce fel de competenţă profesională avem la guvern? Ce rezultate şi reforme mai avem noi? Am experienţă juridică şi nu înţeleg cum este posibil ca să vină de la Guvern nişte răspunsuri atât de necompetente. Este evident care sunt criteriile cum ajung aceşti oameni acolo: ori eşti membru de partid, ori nu ieşi la proteste”, a adăugat Anatolie Bîzgu.

Veteranii războiului de pe Nistru şi refugiaţii transnistreni au subliniat că-şi vor arăta nemulţumirea faţă de Guvernul Filip organizând proteste paşnice, întrucât toate încercările lor de a se face auziţi s-au soldat cu insuccese. Aceştia au încercat de mai multe ori să ceară audienţă şi la preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, dar tot degeaba.

„Prin alte surse am aflat că preşedintele Parlamentului este supărat foc că pe 2 martie (ziua naţională de comemorare a celor căzuţi în războiul de pe Nistru) le-am strigat „Ruşine!” pentru că nu au făcut nimic. Fac apel către veterani, având în vedere că problemele noastre nu sunt soluţionate, să ieşim la protest să ne apărăm drepturile”, a menţionat preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni.

Potrivit sursei citate, Primăria Chişinău le-a repartizat refugiaţilor transnistreni apartamente în două blocuri din sectorul Ciocana al Capitalei. Consiliul Municipal a decis că refugiaţii îşi vor putea privatiza locuinţele abia după ce autorităţile vor rambursa creditul în valoare de 3,2 milioane de euro, contractat în 2007 de la BERD. Veteranii nu au fost de acord cu această decizie şi au atacat-o în instanţă, unde au obţinut câştig de cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor