Taiwanul nu va recunoaşte zona de apărare aeriană impusă de Beijing în Marea Chinei de Sud

Ministrul taiwanez al Apărării a anunţat că insula nu va recunoaşte o zonă de apărare aeriană pe care Beijingul ar putea-o impune asupra Mării Chinei de Sud. Această acţiune ar putea declanşa noi tensiuni între Taiwan şi China
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

Oficialii americani şi-au exprimat temerile că o decizie a unui tribunal internaţional, aşteptată în săptămânile viitoare, asupra unui caz intentat de Filipine împotriva Beijingului datorită revendicărilor sale teritoriale din Marea Chinei de Sud, ar putea determina regimul comunist chinez să declare o zonă de apărare şi identificare aeriene (ADIZ), aşa cum a făcut în ceea ce priveşte Marea Chinei de Est în 2013.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Filipine, Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud precum şi relaţii militare apropiate cu Washingtonul.

“Nu vom recunoaşte nicio zonă ADIZ impusă de China”, a declarat legiuitorilor ministrul taiwanez al Apărării, Feng Shih-kuan, într-o sesiune parlamentară.

Comentariile au avut loc după ce noul guvern taiwanez al preşedintelui Tsai Ing-wen, al Partidului Democratic Progresiv cu înclinaţii pro-independenţă, a depus jurământul luna trecută. Victoria lui Tsai a pus capăt celor 8 ani de guvernare naţionalistă a insulei, care a adoptat o atitudine prietenoasă faţă de China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe