UE critică Chişinăul: Un judecător nu poate fi cercetat penal chiar dacă deciziile sunt modificate de o instanţă superioară

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a permite urmărirea penală a judecătoarei de la Curtea de Apel Chişinău, Domnica Manole este criticată de Uniunea Europeană care se convinge tot mai mult că în Republica Moldova sistemul judiciar este unul dependent politic.
Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014 (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
02.06.2016

După ultimele evenimente din domeniul justiţiei din Republica Moldova, Consiliul Afaceri Externe a devenit şi mai îngrijorat cu privire la lipsa de independenţă a sistemului judiciar şi a instituţiilor de drept. După ce marţi, 31 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea procurorului general interimar, Eduard Harunjen, permiţându-i ridicarea imunităţii şi iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei Domnica Manole pentru că a obligat CEC să organizeze referendumul iniţiat de Platforma DA, Uniunea Europeană a reacţionat din nou.

Un judecător nu poartă răspundere pentru deciziile pe care le ia, chiar dacă acestea sunt anulate în instanţele superioare, consideră purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini care a ţinut să atenţioneze autorităţile de la Chişinău pentru deciziile luate.

„Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile din Republica Moldova să aplice recomandările din 2010 ale Consiliului Europei privind independenţa, eficienţa şi responsabilităţile judecătorilor, care precizează, printre altele, că „interpretarea legii, aprecierea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a determina cazurile nu trebuie să atragă răspunderea penală, cu excepţia cazurilor de rea intenţie”, că „judecătorii nu trebuie să fie personal responsabili în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată în recurs” şi că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a soluţiona cazuri nu trebuie să atragă răspundere civilă sau disciplinară, cu excepţia cazurilor de rea intenţie şi neglijenţă gravă”, se arată într-un comentariu.

„Uniunea Europeană subliniază, de asemenea că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să fie aplicate de către o autoritate independentă sau o instanţă, cu toate garanţiile unui proces echitabil. Uniunea Europeană este de părere fermă că orice decizie de a ridica sau a nu menţine imunitatea funcţională a unui judecător trebuie să fie motivată şi că motivarea trebuie să fie accesibilă publicului, dar, de asemenea, judecătorul trebuie să aibă dreptul de a contesta decizia”, conchide purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini, conform jurnal.md.

Judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole, care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, la îndemnul Platformei „Demnitate şi Adevăr” va fi cercetată penal la sesizarea procurorului general interimar, Eduard Harunjen. Decizia a fost luată marţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise. La rândul ei, Domnica Manole consideră acţiunile autorităţilor drept o răzbunare pentru criticile expuse de ea anterior, subliniind că a acţionat în strictă conformitate cu legea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor