Investigaţie RISE Moldova: Vile de lux în inima Codrilor Moldovei

Peste 7 hectare de teren din pădurea de lângă satul Căpriana din raionul Străşeni, considerată arie protejată au fost transformate în şantier pentru construcţia unor vile de lux. Proprietarii au găsit şi o metodă de evitare a plăţii taxelor şi impozitelor.
Teren în Pădurea Căpriana vedere de sus (rise.md)
Maria Maevschi
06.06.2016

Republica Moldova a devenit, în opinia străinilor, statul perfect pentru a deschide afaceri ocolind legislaţia. Astfel, un cipriot a decis să construiască vile chiar în inima Codrilor Moldovei, prin intermediul unor oameni de afaceri locali precum şi a autorităţilor, se arată într-o investigaţie RISE Moldova. Potrivit investigaţiei, afaceristul străin Igor Rimmer a devenit proprietarul a 7 hectare de teren în pădurea de lângă satul Căpriana, din raionul Străşeni, considerată arie protejată.

Pentru a se îmbogăţi şi mai mult de pe urma afacerii, cipriotul împreună cu partenerii săi s-au gândit la o metodă care să-i ajute să evite achitarea taxelor şi impozitelor pentru construcţia vilelor. Acest lucru a fost explicat de către administratorul companiei lui Rimmer, într-o discuţie cu un reporter RISE sub protecţia anonimatului.

Căpriana este o rezervaţie peisagistică din Codrii Centrali, cu plante rare şi copaci a căror vârstă depăşeşte 100 de ani. La o distanţă destul de mare de drum, aproape în inima Codrilor, pe o suprafaţă de teren liber de câteva hectare omul de afaceri vrea să construiască ceea ce s-ar numi „Elveţia Moldovei”.

Şantierul este amplasat pe fostele loturi agricole ale localnicilor care au fost cumpărate de omul de afaceri Boris Doneţ, fondator al firmei Conreir SRL. La scurt timp, Doneţ a vândut firma cetăţeanului cipriot Igor Rimmer, la pachet cu terenurile a căror destinaţie a fost modificată.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor