Un elicopter SMURD român s-a prăbuşit în Republica Moldova. Tot echipajul a murit

Un elicopter SMURD care aparţinea ISU Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit în urma accidentului.
Avionul SMURD prăbuşit (Deschide.md)
Andrei Pricopie
02.06.2016

UPDATE. Între Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi Procuratura Generală a R. Moldova a fost încheiat - în conformitate cu Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală şi cu prevederile Legii privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală - un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea şi desfăşurarea cu operativitate a investigaţiilor în cauza menţionată mai sus, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Parchetul General.

"Totodată, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis autorităţilor judiciare din Republica Moldova o Cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe şi mijloace de probă.

În momentul de faţă, echipa de anchetă, formată din procurori militari şi specialişti, participă la cercetarea la faţa locului şi desfăşoară activităţi specifice acestei faze a procesului penal. Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN.

În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare", se arată în documentul citat.

* * *

UPDATE. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a decretat ziua de 3 iunie zi de doliu naţional, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD în localitatea Haragîş, tragedie care a costat patru vieţi.

* * *

UPDATE. Ministerul de Interne a anunţat că o echipă de specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai IPJ Iaşi, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa în această seară către Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea la faţa locului.

"Specialiştii Poliţiei Române, conduşi de directorul Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, chestor de poliţie Gabriel Ţîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment şi cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.

Menţionăm că la acest moment aparţinătorii celor decedaţi în misiune au fost anunţaţi de către echipe de poliţişti şi psihologi, iar ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus pregătirea acordării sprijinului pentru familiile angajaţilor MAI, conform prevederilor legale. De asemenea, ministrul a contactat Ambasada României în Republica Moldova care se va implica în formalităţile de repatriere a trupurilor celor decedaţi", a transmis MAI în cadrul unui comunicat de presă.

Cei patru membrii ai echipajului care şi-au pierdut viaţa în misiune sunt:

Comandantul echipajului - comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie Aurel Vlaicu, era căsătorit şi avea un copil.

Copilotul - căpitan-comandor Şocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov din 2003, era căsătorit şi avea doi copii.

Dr. Dumea Mihaela - medic specialist medicină de urgenţă, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, avea 39 de ani, încadrată la U.P.U. SMURD Iaşi de 11 ani, avea o experienţă de 5 ani pe elicopter, era căsătorită şi avea un copil.

As. Sandu Gabriel - asistent medical principal medicină de urgenţă, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iaşi de 16 ani, avea o experienţă de 11 ani pe elicopter, era căsătorit şi avea un copil.

Potrivit MAI, misiunea de astăzi era al 12-lea zbor al acestui elicopter în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier pentru intervenţii în caz de urgenţe medicale.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor accidentului aviatic din Republica Moldova.

"Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!", a scris Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

* * *

UPDATE. Premierul Dacian Cioloş a transmis condoleanţe familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astăzi în Republica Moldova şi a anunţat că statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere şi funeralii.

"Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-am cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne şi să organizeze recuperarea şi repatrierea celor decedaţi. În cursul acestei zile, am avut două convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul în desfăşurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplasează la locul accidentului, unde se vor lua toate măsurile pentru repatrierea celor decedaţi.

De asemenea, am vorbit şi cu procurorul general adjunct al României, care m-a informat că este în curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în ancheta care investighează cauzele accidentului.

Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, sunt pregătite şi se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la faţa locului şi să participe activ la anchetă, alături de specialiştii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părţi va fi semnat. Am vorbit şi cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la faţa locului, să se implice personal pentru a facilita demersurile necesare. Imediat ce vom avea mai multe informaţii, acestea vor fi comunicate", a transmis Dacian Cioloş.

* * *

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul de poliţie Monica Dajbog, a susţinut o declaraţie de presă pe tema accidentului aviatic din localitatea Haraghis, Republica Moldova.

Vă prezentăm mai jos declaraţiile reprezentantului MAI:

"Doamnelor şi domnilor, în primul rând doresc să transmit condoleanţe din partea MAI familiilor celor patru colegi care şi-au pierdut viaţa la datorie într-un accident aviatic care a avut loc în Republica Moldova şi în care a fost implicat un elicopter SMURD. Permiteţi-mi acum să vă fac câteva precizări cu privire la circumstanţele producerii acestui accident pe baza informaţiilor pe care le avem la acest moment.

În jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operaţional de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgenţă. La nivelul MAI, a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situaţiei.

În jurul orei 15.00 am primit confirmarea de la forţele ajunse la faţa locului într-o regiune împădurită din zona localităţii Haragîş din raionul Cantemir din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor Interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuţia telefonică, a reconfirmat producerea accidentului şi decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziţia autorităţilor din Republica Moldova resurse ale Poliţiei Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic. Totodată, l-a informat pe premierul Dacian Cioloş despre producerea accidentului şi a dispus ca domnul Raed Arafat, şef al DSU, să se deplaseze în Republica Moldova.

Referitor la misiunea elicopterului, vă pot confirma că, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iaşi cu direcţia Vulcăneşti, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11. La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care a transportat-o la Chişinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează şi decolează din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.

Despre aeronavă vă pot spune că este de tip EC 135, cu nr. de înmatriculare 347, fabricată în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asistent medical. Medicul avea o experienţă de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistentul medical, de 11 ani. Pilotul avea o experienţă pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore.

Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţa locului este coordonată de Procurorul General interimar şi adjunctul şefului Poliţiei Naţionale din Republica Moldova.

Precizez că, la acest moment, structurile MAI desfăşoară procedura de anunţare a familiilor celor 4 membri ai echipajului. Pentru anunţarea familiilor, au fost formate echipe de psihologi şi poliţişti de la IPJ Iaşi. Totodată, s-a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol."

* * *

UPDATE. Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu prăbuşirea elicopterului SMURD, incident în urma căruia patru persoane şi-au pierdut viaţa.

"La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi în localitatea Haraghis, Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară", se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul General.

* * *

Patru persoane şi-au pierdut viaţa, joi, după ce un elicopter SMURD ce aparţinea ISU Iaşi s-a prăbuşit în localitatea Haragas din raionul Cantemir, Republica Moldova. La bordul aeronavei se aflau pilotul, copilotul, un medic (femeie) de la SMURD şi un asistent.

"Elicopterul a căzut lângă pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legii cercetează cazul. Cred că s-a prăbuşit din cauza negurii. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa.

Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului", a declarat primarul satului Haraî, Iurie Bălănuţă, citat de publika.md.

"Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare.

Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zburat normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic", a precizat un martor.

Aparatul de zbor a transportat un pacient de la Cahul la Chişinău şi se îndrepta înapoi la Cahul după al doilea pacient. Potrivit, Ministerului Sănătăţii, primul pacient care a fost transportat era din Vulcăneşti, iar al doilea urma să fie preluat din Cahul.

"Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterul se îndrepta la Cahul pentru a prelua un pacient. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical. Sper ca într-o oră să ajung la faţa locului. În elicopter nu era niciun pacient", a transmis vicemnistrul Sănătăţii din R. Moldova, Oleg Crăciun.

Transmit condoleanţe familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astăzi în Republica Moldova.

Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere şi funeralii.

Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-am cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne şi să organizeze recuperarea şi repatrierea celor decedaţi.

În cursul acestei zile, am avut două convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul în desfăşurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplasează la locul accidentului, unde se vor lua toate măsurile pentru repatrierea celor decedaţi.

De asemenea, am vorbit şi cu procurorul general adjunct al României, care m-a informat că este în curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în ancheta care investighează cauzele accidentului.

Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, sunt pregătite şi se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la faţa locului şi să participe activ la anchetă, alături de specialiştii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părţi va fi semnat.

Am vorbit şi cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la faţa locului, să se implice personal pentru a facilita demersurile necesare.

Imediat ce vom avea mai multe informaţii, acestea vor fi comunicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor