Veste bună pentru românii cu credite la bănci. Înalta Curte reduce dramatic dobînda unui client al BCR

Înalta Curte a obligat BCR să reducă dobânda la creditul luat de un client al băncii, după ce a constatat că dobânda internă a băncii este abuzivă.
Ana Ion
21.02.2016

alte articole

BCR. (mediafax.ro)
Ana Ion
21.02.2016

Magistraţii Înaltei Curţi au decis ca un client al celei mai mari bănci din România să plătească o dobândă de 1,25%, faţă de 10% cât plăteşte în prezent la un credit ipotecar în euro, după ce a constatat că dobânda internă a băncii este abuzivă şi trebuie înlocuită cu Euribor, relatează profit.ro.

Decizia a fost pronunţată în urma unui proces intentat de o persoană care a contactat un credit în euro de la BCR la finele lui 2007. C.M. a înaintat acţiune în instanţă în 2011 şi după aproape 5 ani de procese a obţinut cea mai bună sentinţă pe care a dat-o Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unui client BCR până acum.

Astfel, Înalta Curte a decis ca formula dobânzii de referinţă variabilă reprezintă o clauză abuzivă şi trebuie eliminată din contract. Totodată, la solicitarea clientului, instanţa a admis ca aceasta să fie înlocuită cu cotaţia monetară interbancară Euribor la o lună, care în prezent are o valoare negativă, de -0,25%, urmare a politicii de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene. Lângă Euribor, se adaugă marja iniţială din contract de 1,5%, rata curentă a lui C.M ajungând la 1,25% faţă de 10,4%, cât plăteşte clientul în prezent,

Mai mult, instanţa a decis şi că banca trebuie să restituie clientului păgubit toate sumele încasate fără temei, estimate de avocat la 15.000-20.000 de euro.

“Este prima decizie în care Înalta Curte fixează dobânda BCR, pe clauze abuzive. Sper ca-şi schimbă practica”, a declarat avocatului celui ce a câştigat procesul, Alexandru Şeulean, pentru Profit.ro, care a explicat că dosarul este pentru a doua oară la ÎCCJ, care prima oară la trimis spre rejudecare la Curtea de Apel.

Profit.ro mai reaminteşte că, în cazul unui proces colectiv de la sfârşitul anului trecut, Curtea consideră că nu poate stabili ce dobândă să folosească părţile, chiar dacă a găsit clauze abuzive în contractele BCR.

Practic, clienţii BCR care au contractat credite ipotecare în euro înainte de criză s-au trezit că au de plătit o dobândă aproape dublă din cel de-al doilea an. Dobânda a continuat să crească în timpul crizei şi a mărit ratele clienţilor, afectaţi deja de deprecierea leului. Conform sursei citate, BCR s-a folosit de prevederile unei clauze din contract potrivit căreia dobânda creditelor fluctuează nu după cea din piaţă, ci după o formulă internă, necunoscută clienţilor.

Articolul original poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor