DGIPI, în lumina reflectoarelor. Fostul şef "Doi şi'un sfert" şi trei subalterni intră în colimatorul DNA

Fostul şef al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, Gheorghe Nicolae, şi trei dintre foştii săi subalterni, au fost puşi sub urmărire penală într-un nou dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
15.02.2016

Chestorul principal de poliţie Gheorghe Nicolae, şeful Doi şi'un sfert demis în urmă cu câteva zile de premierul Dacian Cioloş, a fost plasat sub urmare penală pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat remis luni de agenţia anticorupţie.

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de comisarul şef de poliţie Nicoale Pavel Gabriel, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, comisarul şef Dănuţ Marian Iacob, la data faptei şef al Diviziunii Administrative în cadrul departamentului, precum şi faţă de chestorul principal de poliţie Nelu Zărnică, la data faptei adjunct al şefului DIPI.

Fostul şef al DGIPI, Gheorghe Nicolae, numit la finele lui 2014 de Guvernul Ponta, a fost înlocuit din funcţie săptămâna trecută printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş luată la cererea şefului MAI, Petre Tobă. La fel şi Nelu Zărnică. Se pare că se ştia de atunci că acest dosar va "exploda" cât de curând.

Procurorii DNA îşi prezintă cazul

"În vara anului 2015, suspecţii Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, prin întocmirea documentaţiei aferente, au contribuit la achiziţionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activităţi.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeaşi calitate, a schimbat destinaţia folosinţei bunurilor respective, achiziţionate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat şi ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeaşi manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei şi suspecţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor