Vasile Năstase: Mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor infectaţi cu virusul Wuhan, inclusiv un ofiţer SIS
alte articole
În contextul în care luni, 6 aprilie, toţi bugetarii din Republica Moldova au fost scoşi din nou la muncă, deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) Vasile Năstase a scris pe pagina sa de socializare că „aşa a decis doctorul psihopat”. Mai mult decât atât, Năstase a punctat că deşi nu a fost atins vârful epidemiei, pericolul de contaminare rămâne încă în creştere, însă oamenii sunt trimişi în epicentrele virusale.
„Ceva îmi aminteşte de Cernobâl. De tăcerea iniţială a autorităţilor, apoi de sacrificarea masivă a populaţiei. Presa internaţională bubuia despre catastrofa nucleară fără precedent, iar pe străzile din Cernobâl, părinţii făceau promenade împreună cu copiii săi în aerul ucigaş.
Vor merge la serviciu, chemaţi de ordinul doctorului psihopat (preşedintele Igor Dodon n.r.) şi angajaţii de la ANSA (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor). O agenţie de stat extrem de importantă mai ales în condiţiile epidemiologice de astăzi. Anume de aceste persoane depinde dacă produsele alimentare care ajung în magazine corespund standardelor, normelor de protecţie sanitară”, se arată în postarea deputatului PPDA.
În context, acesta a ţinut să precizeze că sănătatea tuturor cetăţenilor RM depinde de cei de la ANSA, întrebând totodată dacă şi-a pus cineva întrebarea privind starea lor de sănătate şi gradul lor de protecţie.
„Sunt oamenii aceştia protejaţi, capabili să-şi facă datoria? Răspunsul nu e pe potriva aşteptărilor, adică e negativ! Zeci de angajaţi de la ANSA şi rudele lor se află acum pe paturi de spitale, în carantină, alţii abia acum dau semne de contaminare cu coronavirus – febră, tuse seacă etc. Cum s-a ajuns aici? Cum a fost posibil?”, s-a întrebat retoric Vasile Năstase.
În acest context, deputatul PPDA a punctat că deţine copia ordinului nr. 137 din 17 martie curent, semnat de directorul ANSA, Vladislav Cotici „Cu privire la regimul special de lucru al ANSA”.
Documentul cuprinde 16 puncte privind organizarea activităţii în condiţii de epidemie, iar la punctul 11, a menţionat Năstase, citim, : „La necesitate, conducătorul direct ierarhic superior este în drept să solicite prezentarea angajatului în sediile Agenţiei. Această acţiune va fi posibilă doar cu întreprinderea tuturor măsurilor pentru securitatea şi sănătatea angajatului.”
„Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ordinul respectiv, că directorul a şi purces la convocarea de şedinţe. Prima, cu şefii de direcţii, şapte la număr. Apoi, pe 19 martie, cu şefii de direcţii plus câte un angajat din cadrul acestora. Apoi au fost obligaţi să fie toţi prezenţi, în jur de 90 de persoane din aparatul central. În urma acestor acţiuni nesăbuite, fără ʻîntreprinderea tuturor măsurilor pentru securitatea şi sănătatea angajatuluiʼ, circa 20 de angajaţi au fost internaţi, alţii acuză febră, tuse, dureri musculare şi s-au refugiat în case. Repet, în această statistică nu intră rudele celor contaminaţi şi personalul ANSA din teritoriu”, a mărturisit parlamentarul.
Mai mult decât atât, acesta a specificat că la 27 martie, când se ştia deja despre primele persoane infestate, directorul Vladislav Cotici a convocat o nouă şedinţă, în urma căreia agentul patogen a fost transmis la o bună parte din participanţi, ceea ce a stârnit revolta legitimă a acestora. Nu a scăpat de virus nici ofiţerul detaşat al SIS la Agenţie, nu se ştie deocamdată dacă maladia a fost răspândită şi printre alţi colaboratori ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.
„Nu ar trebui să trecem cu vederea nici punctul 16 al Ordinului în chestiune care spune: 'Controlul asupra executării prezentului ordin îl exercit personal'. E ca un autodenunţ pentru domnul Stoianoglo. Sau o autosesizare pentru procurori. Dacă, bineînţeles, nu se tem de titlul social-ştiinţific pe care l-ar deţine acest aşa-zis director, cel de cumătru al fratelui lui Dodon”, a conchis Vasile Năstase.