Din 6 aprilie bugetarii revin la muncă. Litvinenco: Cât nu este prea târziu, acordaţi-le concedii de odihnă anuale

Sergiu Litvinenco, membru şi jurist al Partidului Acţiune şi Solidaritate
Sergiu Litvinenco, membru şi jurist al Partidului Acţiune şi Solidaritate (captură foto)

După şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Wuhan în Republica Moldova, preşedintele Igor Dodon a anunţat că începând de luni, 6 aprilie toţi bugetarii vor reveni la muncă, asta deşi pe parcursul zilelor de odihnă numărul persoanelor infectate cu virusul Wuhan a crescut cu 161 sâmbătă şi 112 duminică.

În context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menţionat că această decizie este una absolut ilogică mai ales că poate avea consecinţe extrem de grave. Mai mult decât atât, Litvinenco a ţinut să puncteze că autorităţile au ignorat numărul foarte mare al persoanelor infectate oficial 273 în două zile, număr care depăşeşte de circa 5 ori cifrele care se înregistrau până a se anunţa vacanţa de săptămâna trecută.

„Asta e doar ceea ce s-a confirmat oficial raportat la numărul infim de teste care se fac. Ce este în realitate, sincer, mă tem să mă gândesc. Eu încă am impresia că nu se conştientizează până la capăt că acum nu contează absolut nimic în afară de sănătatea oamenilor. De aceea este imperios ca bugetarii să stea în continuare acasă. În afară de cei care asigură funcţionarea serviciilor publice vitale pentru populaţie desigur”, se arată într-un mesaj al lui Litvinenco pe contul său de socializare.

Totodată, deputatul PAS propune o soluţie 'tehnică', explicând că prin dispoziţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, poate fi adoptată o derogare de la prevederile Codului muncii şi legile speciale care reglementează activitatea unor angajaţi din sectorul bugetar şi se pot trimite toţi angajaţii din sectorul bugetar în concedii de odihnă anuale.

„Să se stabilească că acest lucru se face prin ordinul conducătorului instituţiei fără a ţine cont de programările anuale aprobate şi fără cererile personale ale angajaţilor. Dar cu acordarea indemnizaţiei de concediu. Fiecare angajat din sectorul bugetar beneficiază de un concediu care variază de la 28 până la 42 de zile calendaristice. Sperăm că în acest răstimp scăpăm de urgie. Încă nu este târziu să se ia această decizie”, a punctat parlamentarul de la Chişinău.

Un apel către bugetari a făcut activistul Valeriu Paşa, expert watchdog.MD: „Stimaţi bugetari, staţi acasă. Ziceţi că sunteţi în grevă. Acest Guvern este cu totul inadecvat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe