Cumpărători americani supralicitează şi primesc comenzi de consumabile medicale destinate altor ţări. Canada, Germania şi Franţa, supărate
focus
alte articole
Vineri, Germania a criticat vehement SUA pentru ceea ce un parlamentar de rang înalt din Berlin a numit „un act de piraterie modernă”, după ce autorităţile americane au „confiscat” o livrare fabricată în China de 200.000 de măşti de protecţie într-un port din Tailanda. Livrarea se îndrepta către Germania.
Culmea este că măştile fuseseră de fapt cumpărate de guvernul german de la o companie americană - care le fabrica în China - totuşi SUA le-a interceptat în momentul în care Trump a avertizat companiile americane cu fabrici în China că vor „avea un preţ mare de plătit” dacă nu aprovizionează mai mult piaţa internă din SUA.
La sfârşitul săptămânii, trei aliaţi ai SUA - Canada, Franţa şi Germania - au acuzat Washingtonul de acte comise de cumpărători americani care au deturnat comenzi, de obicei oferind un preţ mult mai mare.
Ministrul german de Interne Andreas Geisel, i-a criticat dur pe americani: „nici în momentele de criză globală, nu ar trebui să ne comportăm ca în vestul sălbatic”, potrivit Deutsche Welle.
Publicaţia germană a explicat mai departe: Berlin a comandat măşti de clasă FFP2 pentru ofiţerii de poliţie din Berlin, care continuă să funcţioneze în timpul crizei. Preşedintele grupului parlamentar SPD, Rolf Mützenich, a declarat că interceptarea comenzilor este „ilegală” şi a solicitat clarificarea incidentului.
Episodul subliniază cât de disperat este sistemul de sănătate al SUA sub stresul pandemiei virusului Wuhan.
Joi, Canada a protestat şi ea după ce, aparent, americani au redirecţionat un transport de echipamente de protecţie destinate vecinului nordic al SUA.
Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că este „îngrijorat” de rapoartele conform cărora o comandă majoră a fost anulată după ce „un client mai mare” a oferit mai mult. "Înţelegem că nevoile din SUA sunt foarte mari, dar este la fel în Canada, aşa că trebuie să lucrăm împreună", a spus Trudeau.
Aceeaşi afirmaţie a fost făcută şi de oficialii francezi. "Liderul regiunii Île-de-France, care include Parisul, a acuzat americani neidentificaţi că au oferit un preţ mai mare în ultima clipă pentru a beneficia de comenzile deja promise de cumpărători francezi", a informat AFP.
Potrivit unor rapoarte ale mass media internaţională, într-unul dintre cazuri o comandă care se afla pe pista de decolare gata să fie transportată din Shanghai în Franţa, a fost redirecţionată în ultimul moment după ce cumpărători americani au oferit un preţ de trei ori mai mare, oferind numerar, potrivit unei declaraţii făcute de Renaud Muselier, şeful regiunii sud-estice Provence-Alpes-Cote d’Azur pentru postul RT France miercuri.
Partea americană a negat vehement afirmaţiile. "Guvernul Statelor Unite nu a achiziţionat nicio mască destinată livrării în Franţa din China", a declarat pentru AFP un înalt oficial al administraţiei Trump. "Rapoartele sunt complet false".