Van Rompuy susţine că moneda unică este "aici pentru a rămâne"
alte articole
Preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, a declarat că Europa "nu asistă la naşterea unui 'Euroland' federal".
Vorbind la Londra, Van Rompuy a afirmat că "euro este aici pentru a rămâne".
Fostul premier belgian a vorbit la o dezbatere intitulată "Marea Britanie în Europa: canalizarea schimbării împreună", ce a avut loc în Londra.
Van Rompuy a vorbit despre modul în care ţările europene fac faţă schimbărilor împreună şi despre rolul Marii Britanii în UE.
Discursul său a avut loc în urma promisiunii recente a premierului britanic David Cameron de a organiza un referendum privind ieşirea ţării sale din UE în următorii cinci ani.
Analizând situaţia economică din zona euro, Van Rompuy a spus: "Aceasta îşi revine în cele din urmă, demonstrând că euro este aici pentru a rămâne. Zona euro este din nou un club cu o listă de aşteptare - nu pentru a ieşi, ci pentru a intra."
Cu toate acestea, "dacă există un lucru pe care nu ni-l putem permite, acela este de a sta cu mâinile încrucişate", a argumentat el.
El a spus: "Cele mai serioase probleme depăşesc zona euro şi afectează întreaga Europa", dar a reiterat faptul că redresarea zonei euro rămâne "prioritatea" sa.
Adresându-se celor care se tem de acordarea unor puteri sporite Bruxelles-ului, el a declarat: "Cu toate acestea, schimbările cele mai drastice au avut loc deja. Noi nu asistăm la naşterea unui " Euroland" federal.”
"Schimbarea tratatelor UE nu este, prin urmare, o prioritate."
Revenind la interacţiunea dintre "cele două inimi ale Europei", piaţa unică şi moneda unică, el a îndemnat Marea Britanie, care ocupă poziţia de "campion" al pieţei unice, să "iniţieze schimbarea" şi "să joace un rol central în a pregătirea economiei Europei pentru viitor.”
El a spus audienţei: "Acesta este rolul pe care ar trebuie să îl jucaţi".
Vorbind despre dorinţa Regatului Unit de a-şi redefini poziţia în interiorul UE, Van Rompuy a subliniat că "nu este doar o chestiune între Londra şi Bruxelles", ea "putând avea un impact asupra relaţiei dintre ţara dumneavoastră şi alte 26 – în curând 27 – de ţări".
Liderii acestor ţări "vor asculta mai întâi şi apoi vor vorbi", a susţinut el.
Dar el a făcut clar faptul că o astfel de perspectivă ar putea avea deja un impact asupra alegerilor partenerilor Marii Britanii "începând de acum".
"Cum să convingi o cameră plină de oameni să acţioneze cum vrei dacă eşti cu mâna pe clanţa uşii? Cum să încurajezi un prieten să se schimbe dacă eşti pe picior de plecare?"