Van Rompuy susţine că moneda unică este "aici pentru a rămâne"

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2013

Preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, a declarat că Europa "nu asistă la naşterea unui 'Euroland' federal".

Vorbind la Londra, Van Rompuy a afirmat că "euro este aici pentru a rămâne".

Fostul premier belgian a vorbit la o dezbatere intitulată "Marea Britanie în Europa: canalizarea schimbării împreună", ce a avut loc în Londra.

Van Rompuy a vorbit despre modul în care ţările europene fac faţă schimbărilor împreună şi despre rolul Marii Britanii în UE.

Discursul său a avut loc în urma promisiunii recente a premierului britanic David Cameron de a organiza un referendum privind ieşirea ţării sale din UE în următorii cinci ani.

Analizând situaţia economică din zona euro, Van Rompuy a spus: "Aceasta îşi revine în cele din urmă, demonstrând că euro este aici pentru a rămâne. Zona euro este din nou un club cu o listă de aşteptare - nu pentru a ieşi, ci pentru a intra."

Cu toate acestea, "dacă există un lucru pe care nu ni-l putem permite, acela este de a sta cu mâinile încrucişate", a argumentat el.

El a spus: "Cele mai serioase probleme depăşesc zona euro şi afectează întreaga Europa", dar a reiterat faptul că redresarea zonei euro rămâne "prioritatea" sa.

Adresându-se celor care se tem de acordarea unor puteri sporite Bruxelles-ului, el a declarat: "Cu toate acestea, schimbările cele mai drastice au avut loc deja. Noi nu asistăm la naşterea unui " Euroland" federal.”

"Schimbarea tratatelor UE nu este, prin urmare, o prioritate."

Revenind la interacţiunea dintre "cele două inimi ale Europei", piaţa unică şi moneda unică, el a îndemnat Marea Britanie, care ocupă poziţia de "campion" al pieţei unice, să "iniţieze schimbarea" şi "să joace un rol central în a pregătirea economiei Europei pentru viitor.”

El a spus audienţei: "Acesta este rolul pe care ar trebuie să îl jucaţi".

Vorbind despre dorinţa Regatului Unit de a-şi redefini poziţia în interiorul UE, Van Rompuy a subliniat că "nu este doar o chestiune între Londra şi Bruxelles", ea "putând avea un impact asupra relaţiei dintre ţara dumneavoastră şi alte 26 – în curând 27 – de ţări".

Liderii acestor ţări "vor asculta mai întâi şi apoi vor vorbi", a susţinut el.

Dar el a făcut clar faptul că o astfel de perspectivă ar putea avea deja un impact asupra alegerilor partenerilor Marii Britanii "începând de acum".

"Cum să convingi o cameră plină de oameni să acţioneze cum vrei dacă eşti cu mâna pe clanţa uşii? Cum să încurajezi un prieten să se schimbe dacă eşti pe picior de plecare?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor