Ministrul german de Interne cere restricţionarea revenirii în Germania a cetăţenilor UE trimişi acasă

Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich.
Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich. (Mac Innes Photography / Justin Mac Innes / via Getty Images)

Hans Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a anunţat luni că va solicita miercuri, la Consiliul JAI de la la Bruxelles, ca toţi cetăţenii UE care vor fi trimişi acasă să nu aibă voie să mai revină în Germania.

"Comisia Europeană trebuie să se asigure de faptul că România şi Bulgaria chiar folosesc pentru oameni mijloacele care le-au fost puse la dispoziţie. Dincolo de asta, vreau să înăspresc sancţiunile pentru încercarea de fraudă socială. Aceasta s-ar putea concretiza prin restricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi. Voi face lobby la Bruxelles pentru această măsură. Nu se poate că la un moment dat oamenii din toată Europa să se aştearnă la drum cu motto-ul: În Germania sunt cele mai mari asigurări sociale", a declarat Hans Peter Friedrich.

Ministrul a precizat că orice cetăţean care îndeplineşte anumite condiţii este binevenit în Germania, însă nu şi cei care fac abuz de dreptul la liberă circulaţie.

"Dreptul la liberă circulaţie înseamnă că orice cetăţean al UE se poate stabili în orice ţară membră, dacă lucrează sau studiază acolo. Orice cetăţean UE care îndeplineşte aceste condiţii, este binevenit la noi. Însă cine vine doar ca să încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la libera circulaţie, trebuie împiedicat de la aceasta cu eficienţă", a mai afirmat Hans Peter Friedrich.

În săptămâna precedentă, şi în Marea Britanie, mai mulţi oficiali de nivel înalt - printre care premierul David Cameron şi ministrul de Externe, William Hague - au vorbit despre blocarea accesului imigranţilor la beneficiile sociale, în contextul dezbaterii despre obligativitatea la nivel european a ridicării tuturor restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014 pentru români şi bulgari.