Marea Britanie, acuzată că exploatează temerile privind migranţii din România şi Bulgaria

(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)

Marea Britanie a fost acuzată că încearcă să câştige capital politic, exploatând temerile că un număr mare de lucrători migranţi din România şi Bulgaria vor ajunge în această ţară atunci când restricţiile vor fi ridicate în 2014, conform unui editorial apărut pe site-ul postului de radio KL.FM, pe marginea unor declaraţii făcute de ministrul de externe român Titus Corlăţean la postul britanic Sky News.

'Este întotdeauna foarte uşor să câştigi puncte suplimentare, voturi sau avantaje electorale folosind tema deja clasică a migraţiei', a avertizat duminică Titus Corlăţean.

'Acest lucru este, desigur, din punctul nostru de vedere cel puţin, fundamental greşit', a precizat oficialul român.

Editorialul aminteşte că grupul de lobby anti-imigraţie Migration Watch a avertizat că 250.000 de români şi bulgari vor ajunge în Marea Britanie până în 2019, după ce restricţiile pentru lucrătorii din aceste două ţări vor fi ridicate la sfârşitul acestui an.

Dar Corlăţean a declarat că nu se aşteaptă ca deschiderea pieţei britanice a muncii să conducă la o 'prezenţă uriaşă' a românilor în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.

Comentând relatările potrivit cărora guvernul britanic are în vedere modalităţi de a limita migraţia din cele mai noi două state ale UE şi de a restrânge accesul lucrătorilor la anumite ajutoare, inclusiv la asistenţa medicală, Corlăţean a declarat că marea majoritate a românilor care trăiesc şi lucrează deja în Marea Britanie 's-au integrat bine în societatea britanică '.

Oficialul român a adăugat că a 'primit asigurări oficiale de la guvernul britanic că Directiva 38 a Uniunii Europene (cu privire la libera circulaţie între statele membre) va fi respectată'.

Un sondaj YouGov, comandat de programul Sky News la care a apărut Corlăţean, a constatat că aproximativ două treimi (64%) dintre adulţii britanici sunt de părere că românilor şi bulgarilor nu ar trebui să li se permită aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie cu cele de care beneficiază lucrătorii din alte state UE, iar o proporţie similară - 65% - s-a declarat îngrijorată despre faptul că graniţele vor deschise.

Ambele proporţii au crescut la trei sferturi în rândul alegătorilor conservatori.

Imigraţia, subliniază editorialul citat, a fost una dintre problemele importante care au influenţat rezultatul alegerilor din circumscripţia Eastleigh de săptămâna trecută.

Chiar dacă liberal-democraţii şi-au păstrat postul, conservatorii au fost împinşi pe locul al treilea de către Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP), care pledează pentru retragerea din Uniunea Europeană.

Potrivit liderului UKIP, Nigel Farage, cetăţenii români ar putea fi atraşi de sistemul de ajutoare sociale din Marea Britanie.

'Eu nu sunt împotriva românilor sau a României, dar cred că a venit momentul, în condiţiile în care şomajul în rândul tinerilor este de 22%, să spunem că destul înseamnă destul, hai să avem o politică de migraţie controlată în Marea Britanie, nu o uşă deschisă', a precizat acesta.

Într-un alt editorial, The Daily Telegraph scrie că miniştrii britanici au oferit asigurări 'secrete' guvernului român că lucrătorii români vor putea accesa sistemul de ajutoare sociale din Marea Britanie.

În acest sens, cotidianul citează la rândul său declaraţia ministrului Corlăţean la postul de radio Sky News că a 'primit asigurări oficiale de la guvernul britanic' că normele UE vor fi respectate de către Marea Britanie.

Aceste declaraţii vin în contextul în care premierul britanic David Cameron a promis să facă din Marea Britanie cea mai 'dură' ţară în privinţa ajutoarelor sociale de care ar putea beneficia imigranţii străini. Premierul, aminteşte publicaţia, vrea să le interzică imigranţilor posibilitatea de a primi în mod automat asistenţă juridică în cazurile care implică ajutoare sociale, locuinţe şi alte solicitări civile. De asemenea, miniştrii britanici au în vedere planuri de a limita accesul străinilor la asistenţa medicală gratuită.

Pe de altă parte, Corlăţean a sugerat la Sky News că guvernul român ar putea lua măsuri legale în cazul în care Regatul Unit nu va permite imigranţilor să acceseze ajutoarele sociale.

'Dacă toată lumea va respecta această legislaţie europeană nu cred că e nevoie să continue această dezbatere despre posibile despăgubiri sau sancţiuni legale', a subliniat Corlăţean.

'Noi nu vorbim despre români ca imigranţi, noi suntem cetăţeni europeni. Noi suntem cetăţeni europeni, aşadar avem drepturile noastre legitime în conformitate cu Tratatele UE', a precizat ministrul român de externe.

Comentariile sale, notează Daily Telegraph, vin pe fondul unei dezbateri din ce în ce mai ample cu privire la numărul de noi migranţi care se pregătesc să vină în Marea Britanie anul viitor.

Ministerul britanic de interne (Home Office) a refuzat în repetate rânduri să ofere cifre despre numărul de lucrători din cele două ţări care ar ajunge în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe